~mathjazz /* brez komentarja */ » Prihaja cenejši internet

/* brez komentarja */

27. September 2005

Prihaja cenejši internet

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, IT, Kritike, Znani

Končno se nam obeta (lojalna) konkurenca na trgu ponudnikov internetnih storitev.

Stvari so se začele premikati že pred časom, ko je UPC Telemach spustil cene in dvignil hitrosti prenosa ter tako postal najugodnejši ponudnik širokopasovnega (edinega pravega) internetnega dostopa pri nas. Ta laskavi naslov ima tudi ta hip.

Nekoliko dražji, a še vedno cenejši od Telekoma in SiOL-a, je Voljanet, ki je cene znižal še pred Telemachom in je še posebej ugoden v navezi z IP-telefonijo.

Sledi naveza Telekom-SiOL, ki pa je z odločitvijo o neobveznem ISDN za uporabnike ADSL prinesla zelo malo. Modri ADSL, ki ga ponujajo za uporabnike z navadno telefonsko linijo, je pač toliko dražji, da je praktično vseeno ali imamo drag ISDN in poceni ADSL ali poceni telefonski priključek in drag ADSL. Na koncu dneva je vse ena figa.*

V jutrišnjem delu pa preberite sila zanimivo novico. Od 1. oktobra naprej bo T-2 (katerga jumbo plakati se že lesketajo po vsej Sloveniji in katerega ustanovitelj je Miran Kramberger) za 5 jurjev na mesec ponudil paket VDSL s hitrostjo 1024/256 Mb/s in paket s hitrostjo 10 Mb/s v obe smeri za 10 jurjev mesečno. Upam, da (kmalu) tudi izven Ljubljane in urbanih središč. Trikrat hura!

Kmalu menda prihaja tudi prvi ponudnik brezžičnega širokopasovnega interneta, ki tudi obljublja nizke cene (5 tisoč mesečno za 1 Mb?) in bo zelo zanimiv predvsem za predele, kjer ni možen ne ADSL niti kabel.

Potem pa nastopi čas, da tudi SiOL kaj reče.

Začenja se vesela jesen.

* Ostali ponudniki ADSL niso vredni omembe, ker verjetno nikoli ne bodo mogli biti konkurenčni SiOL-u, saj je lastnik omrežja oče Telekom, ki sinu SiOL-u gotovo zaračunava manjšo najemnino kot posvojencem.

Komentarji so zaklenjeni.

Sorry, the comment form is closed at this time.