~mathjazz /* brez komentarja */ » 2005 » June

/* brez komentarja */

30. June 2005

Bijelo Dugme na naslovnici Vestnika

Poslal mathjazz in Kritike, Politika

Bijelo Dugme je priznana in uveljavljena glasbena skupina, ni kaj. Pred nekaj dnevi so koncertirali v Zagrebu in našemu lokalnemu časopisu Vestniku se je zdel to najpomembnejši dogodek v Pomurju in za Pomurce, zato so ga prijazno uvrstili na naslovnico.

H A L O ?????

Kako je lahko na naslovnici slovenskega časopisa koncert tuje glasbene skupine, ki se je zgodil v neki tretji – spet tuji državi? In to ravno v času, ko smo praznovali dan državnosti in obletnico prve prave slovenske vlade. Kje so članki o slavnostnih proslavah? Kje je domoljubje? Kje ste doma?

S R A M O T A !!!!!

Da niti ne omenjam in primerjam odnosa medijev (in samo in samo zaradi tega tudi javnosti) do slovenske in do “yugo” glasbene scene. Zakaj recimo ni bil na naslovnici Magnifico, ki je v svetovnem IN SLOVENSKEM merilu gotovo bolj cenjen kot Bijelo Dugme, ko je imel koncert PRI NAS? Bi moral biti koncert izven Slovenije?

B A N A N E !!!!!

Pa recimo Tinkara Kovač. Bi morala biti čefurka, da bi jo omenili na naslovnici ali sploh omenili? Me prav zanima, kakšen košček besedila bodo vestnikovci spacali o Siddharti, ko bo avgusta koncertirala V SLOVENIJI.

Si še kdo želi resnega lokalnega časopisa ?????

29. June 2005

Nvu 1.0 v slovenščini

Poslal mathjazz in IT

Le nekaj dni po prevodu Nvuja 1.0 v slovenščino, se je pojavil Nvu 1.0 in spet je bilo treba zavihati rokave. No, ja, s primernimi (čisto trivialnimi) ukazi v Linuxovi konzoli je prevajanje nove različice, potem ko je prejšnja že prevedena, lahkotno opravilo. Po manj kot uri dela je bil Nvu 1.0 slovenski.


Zaenkrat je na voljo le jezikovni paket, tako da je potrebno najprej namestiti angleško različico. Najdete ga lahko tudi na uradni strani Nvu.com, kar mi je uspelo doseči s kratkim pogovorom z Danielom Glazmanom, razvijalcem Nvuja (uaaaa, fensi šmensi!).

Kmalu pa lahko pričakujete tudi slovenski namestitveni paket za Linux, Mac OS X in Windows.

Potem pa bo res skrajni čas, da si vsak naredi svojo spletno stran! :>

28. June 2005

Novi iPodi z barvnim zaslonom!

Poslal mathjazz in IT

Novi iPodi so pa res fensi šmensi. In zdaj imamo še podcasting za poslušanje raznoraznih Radiev ga-ga, Skritih mikrofonov in podobnih norčij. Sploh pa ne bi bilo slabo, če bi se narodil še kakšen podlearning, s katerim se bomo na sprehodu naučili raznorazne numerične matematike, linearne algebre, APS-e, ARS-e … To bi bili študenti veseli! (Še posebej dolgolasci, ki bi si prispevke z lahko predvajali tudi med samim izpitom, hehe.)

P.S.: a kdo kupi iPod U2 s črno-belim zaslonom? Prodam ugodno :P

27. June 2005

Blog ni umrl

Poslal mathjazz in Blog, Študij

Razlog za tak grd in debel izpad je kronično pomanjkanje časa, ki je v večinskem deležu posledica poletnega izpitnega obdobja. Sledi kratka predstavitev dogajanja v preteklih dveh tednih:

  • Pogojev poleti še ne bo! To je sigurno najslabša novica, ki se mi je v teh dneh zgodila. Kot vse kaže bom imel ob koncu 29 točk od potrebnih 30. Škoda, a bom že preživel.
  • Nvu je v slovenščini! Program potrebujejo na neki poletni šoli, ki jo organizira naš bivši dekan. Delo je v glavnem trajalo samo dva dni, tako da sem s hitrostjo zelo zadovoljen. Na kvaliteti prevodov pa bo potrebno še malo delati, ker ni bilo dovolj časa, da bi se preizkusil in preveril.
  • Za Monitor sem izdelal poseben DVD, ki bo priložen knjižici o izdelavi digitalnega videa. In odslej bom pisal tudi novice za spletno stran (ki potem romajo tudi v tiskano izdajo). Od jutri pa do 10. julija bodo novice na monitor.si “moje”. Potem pa nekaj dni pavze in ponovno.
  • livecd.net: Ekipa, ki razvija Prevoz.org, počne mnogo zanimivih stvari. Trenutno je v aktivnem razvoju spletni vmesnik za pripravo “živih” zgoščenk.
  • Prevajanje Gnoma je nekoliko obstalo, spet zaradi izpitov. In zaradi Nvuja, ki ga je bilo potrebno prevesti do danes. Gnome pa je na vrsti naslednji.
  • Formula 1 je čuden šport. Ko sem že mislil, da bo sezona zanimiva, se je zgodila polomija v Indianapolisu in FIA je spet druga najbolj osovražena organizacija na svetu (za Al-Kaido).

Skratka, upam da se ti izpadi ne bodo več ponavljali. Obenem pa sem trdno sklenil, da se v svojem bloganju ne bom več dotikal politike, ker je to brezveze. Razen mogoče kakšnih korenspondenc :)

13. June 2005

Linearna algebra je pomoje uspela!

Poslal mathjazz in Študij

Dopoldne sem še na veliko študiral linearno in se tudi od vsega študija v zadnjih dneh največ naučil. Ob 13. uri je bil na vrsti izpit in končno lahko rečem, da mi je šlo OK (šele prvič v letošnjem poletnem izpitnem obdobju, jao!).

Upam, da bodo rezultati vsaj malo potrdili občutke.

12. June 2005

Stric Tone, Flug Tag, Formula in jaz

Poslal mathjazz in Družina, Žurke

Namesto da bi študiral, sem šel v nedeljo raje na kosilo k (atijevemu) stricu Tonetu v Maribor. Nedelja je potekala takole: po kratkem spancu sem šel ob 9. uri k maši, potem sem še malo raziskoval Tigra, se stuširal in že smo pičili proti Mariboru.

Zbralo se nas je celo sorodstvo, a od “mladine” nekoliko manj, zato smo kmalu odleteli na Red Bullov Flug Tag na Dravi. Ogledala si ga je nepopoisna množica obiskovalcev in imeli smo kaj za videti.

Pozno popoldne smo se s Horvatovimi iz LJ odpravili proti LJ in prispeli okoli sedmih popoldne; ravno pravi čas za učenje linearne algebre. Ah, ne, še prej je bila formula 1. Super tekma!

No okoli devetih pa se je začel resen študij, ki je trajal samo do polnoči (prejšnjo noč sem premalo spal, še pomnite?).

11. June 2005

Tiger mi je pojedel linearno algebro

Poslal mathjazz in IT, Študij

Dopoldne je še učenje kar šlo, a potem pa …

Potem pa sem dobil strašno voljo, da na iMaca namestim Tigerja, torej novo različico operacijskega sistema (kot da bi nameščal novi Windows, Linux …). In ker je bilo potrebno shraniti obstoječe podatke na varno, pa sploh pridobiti Tigerja nekje (le kje?), pa ga potem dejansko namestiti in namestiti še vse program in porniti stare podatke, se je vseskupaj malce zavleklo. Še posebej zato, ker sem okoli 3 ure zapravil za eno neumnost, o kateri me je sram govoriti.

Skratka, spat sem šel ob pol štirih zjutraj v nedeljo. Ampak Tiger je pa zakon!

10. June 2005

Petek – slab začetek

Poslal mathjazz in IT, Študij

Moj profesor zgodovine na ŠKG, Robert A. Jernejčič, je vedno, kadar je pri določanju datuma preverjanja znanja zmagal petek, dejal: “petek – slab začetek”. Ko je padla kakšna dobra ocena, je pripomnil “dober začetek – slab konec”, ko pa slaba pa “slab začetek – še slabši konec”.

Današnji dan je bil zame na nek način tudi “petek – slab začetek”. Načrtoval sem, da se začnem učiti za ponedeljkov ustni del izpita za linearno algebro (teorija – piflarija), a mi nikakor ni uspelo. Kje je šele ponedeljek …

No, po drugi strani pa je za to “kriv” tudi Andraž Tori, ki me je nahecal, da se spet malo lotim prevajanja. Tako sva s skupnimi močmi zavihala rokave in prevajava Gnome 2.10. Različica je na voljo že dva meseca, a gre predvsem za pripravo na slovenjenje nove različice Ubunta, katerega pomemben del bo Gnome 2.12, ki bo precej podoben 2.10.

Poleg tega pa sem spet vzpostavil stik z Laboratorijem za računalniško grafiko in multimedijo, kjer sem se zadolžil, da prevedem Nvu. V roku dobrih dveh tednov. Jaiks!

9. June 2005

Numerična matematika spet v sredo

Poslal mathjazz in Študij

Numerična matematika se je končala z VP (Več sreče Prihodnjič :> ), torej z vrnjeno prijavnico. Izpit je bil nenormalen v primerjavi s tistimi iz prejšnjih let, zato kaj drugega ni bilo niti za pričakovati.

Upam, da bo v sredo, na drugem terminu, izpit bolj human.

7. June 2005

Srečanje starih zavodarjev :)

Poslal mathjazz in Prijatelji, Študij

Letos praznujemo 100-letnico Zavoda sv. Stanislava in s tem prve slovenske gimnazije, Škofijske klasične gimnazije, ki sem jo med leti 1999 in 2003 obiskoval tudi sam kot član 7. povojne generacije.

Nocoj so dovoljene sanje, jutri je … hahaha. Hecam se.

Nocoj smo se zbrali nekdanji dijaki povojne ŠKG in v zavodski dvorani ob prigrizku, pripitku in galami prisluhnili direktorju in ravnatelju, nato pa so sledili filmči o dijakih in profesorjih ŠKG, ki jih je pripravil Metod Trajbarič.

Od vseh izjav me je najbolj šokiralo razmišljanje ravnatelja, ki bi zavod razširil, tako da bi že zadnji trije razredi osnovne šole obiskovali pouk na Štuli 23. Seveda je potrebno urediti še prostore (v bivši vojašnici za zavodom) in počakati na kakšen zakon o zasebnih osnovnih šolah. Sicer pa je ideja kar na mestu – ŠKG je prvovrstna gimnazija in zakaj ne bi njenega uspeha razširil tudi na osnovno šolo, vsaj na njen sklepen del.

Srečanje s starimi znanimi obrazi me je na ŠKG vedno spravilo v dobro voljo, saj se redno videvamo vsaj enkrat na leto ob slavnostni akademiji proti koncu leta. Tokrat pa je bilo malo dezorganizirano vseskupaj, škoda, da ni bilo tudi več profesorjev.

In nenazadnje, draga Urša, hvala za prevoz (med komentarje lahko napišeš: “ni zakaj” ali pa “še kdaj”!

Naslednja stran