~mathjazz /* brez komentarja */ » 2005 » March

/* brez komentarja */

31. March 2005

Mnogo stvari v enem dnevu

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, IT, Politika, Znani, Študij

Danes sem bil dopoldne na sestanku v Laboratoriju za računalniško grafiko in multimedijo (LGM), ostali del dneva pa sem preždel doma, pripravljajoč članke za spletno izdajo Monitorja. So se pa danes zgodile še nekatere druge stvari:

30. March 2005

Remi z Bolgarijo ali kako slabi so lahko sodniki

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, Kritike, Šport

To kar se je danes dogajalo v Celju mora iti v nogometne anale. Sodnik dosodi penal in rdeči kartonzaradi prekrška v kazenskem prostoru, nato pa odhiti v stranskemu sodniku in si premisli. FIFA, sram te bilo, da na tako pomembne tekme pošiljaš pol-sodike iz srednjega vzhoda, ki so nogometno nepismeni!

Vsaka čast pa Bolgarom za super predstavo! Če našim ne uspe priti na svetovno prvenstvo, naj pridejo Bolgari.

30. March 2005

Nova Monitorjeva stran

Poslal mathjazz in Delo, IT

Poleg službe v Zdravstvenem domu v Ljubljani, ki je čedalje bolj neredna (kar mi v bistvu zelo odgovorja), delam tudi za računalniško revijo Monitor. Napisal sem 9 člankov, a zdaj že dolgo nobenega, saj se ukvarjam predvsem z novo spletno stranjo, ki je od danes naprej na voljo javnosti na www.monitor.si. Strankam nekaterih internetnih ponudnikov naslov ne deluje, ker še ni posodobljen vnos v bazi strežnikov DNS, zato poskusite z IP-jem: 213.157.243.86.

Kaj je novega? Na stari strani so obiskovalci lahko spremljali le novice in oskubljenih ca. 5 člankov iz vsake revije. Tokrat pa bodo v obliki HTML na voljo vsi članki za nazaj, a trenutno samo do polovice leta 2004, pa še tu jih kar nekaj manjka. Tekoča številka je sicer podobno oskubljena, kot so bile vse na stari strani, je pa zato na voljo rubrika nenehni preizkusi. V njej lahko spremljate brizgalne in laserske tiskalnike, večnamenske naprave, prenosnike in digitalne fotoaparate, ki se trenutn prodajajo v Sloveniji. Najbolj zanimiva je vsekakor velika tabela vseh izdelkov, ki si jo lahko prilagodimo po svojih željah.

Stran sicer še ne bo oglaševana, zato obstaja še kar precej pomajkljivosti – najbolj očitne so premajhne slike in premajhna pisava. A ko bomo zadovoljni s kakovostjo in seveda tudi kvantiteto člankov, stran v taki podobi ne bo več dostopna celemu vesolju :>

29. March 2005

Konec praznikov: ARSII

Poslal mathjazz in Prijatelji, Študij

Tako, praznikov in praznovanja je konec in spet so tu ARS in APS in OTI in ostali predmeti na faksu. Danes sem srečno zagovoril prvo nalogo pri ARS-u II, kar je zgledalo približno takole. Asistent pride do mene in sošolca Gašperja (Žejna, ki je v resnici nalogo rešil skoraj sam) in vpraša, če nama zdaj programčič (v zbirniku) dela (na prejšnjih vajah je Gapeta namreč nekaj hecal). Pritrdiva. On pa doda: “Dela, dobro, da vaju obkljukam. Kako se pišeta?”

28. March 2005

Divji lovec: premiera

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, Prijatelji

Danes smo odigrali predpremiero in premiero Finžgarjevega Divjega lovca v domači vasi, prvo ob 1400, drugo ob 1800. Seveda se je prve predstave udeležilo le malo ljudi, predvsem mladi, ki morajo hitro spat:), in študenti, ki so zvečer odšli v Maribor in Ljubljano.

Glede na zadnje vaje, ki smo jih imeli v petek, smo igrali, vsaj po našem internem mnenju, zelo dobro. A na koncu je našemu tehniku malo, Ivanu Bohnecu, zagodla sreča in je malo zmedel gledalce. In igralce. Pač, streli so se slišali že kakšno minuto preden je bil Gašper ustreljen.

Premiera pa je potekala v nabito polni dvorani Žižkanjarjev in prebivalcev okoliških vasi. Vzdušje je bilo vznemirljivo, kar je fantastično, če si v vlogi igralca. Predstava je v celoti odlično uspela in to so nam potrdili tudi gledalci.

Lep pozdrav,
Gaber

27. March 2005

Veseli vuzen!

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, Družina, IT

In boug žegnjaj pri vüzenskon zajtrki :>

Sicer sem pa danes odkril zanimive Applove zaslone, o katerih je poročal tudi Slo-Tech.

Čudo tehnike :>

26. March 2005

Zadnja vaja

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, Prijatelji

Danes smo imeli zadnjo vajo pred premiero Divjega lovca. In ni nam šlo pretirano dobro, še vedno se lovimo z besedili in še vedno moramo ponavljati prizore, kjer je treba hitro, skoraj spontano, odreagirati. Bomo videli, kako bo v ponedeljek na premieri, ne kaže najbolje.

23. March 2005

Microsoftove inovacije

Poslal mathjazz in Delo, IT, Študij

Ker FRI “propada” in ker je abolicija sprejeta (hehe), sem že zaključil delovni teden v Ljubljani in sem že doma. Priprave na dramsko predstavo potekajo nemoteno, obenem se pa ukvarjam še z novo Monitorjevo spletno stranjo, ki bo javnosti na voljo čez 5 dni.

Danes sem odkril zanimivo spletno stran, ki jo “Microsoftovci” gotovo dobro poznajo. Na njej je nekaj doslej še neodkritih podatkov o novostih v prihajajoči različici Windows. Očitno je, da so možje iz Redmonda vzeli zares Applove zbadljivke ob predstavitvi razvoja OS X 10.4 Tiger, ki so ga promovirali s sloganom “Redmond start you photocopiers!”. Preberite članek in si oglejte slike, pa boste videli, zakaj.

In seveda — vesele velikonočne praznike!

22. March 2005

Banane: odpada omet, odpadajo predavanja

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, Kritike, Študij

Več kot očitno se mi je porodila priložnost, da začnem s posebno rubirko “Banane”, v katero bom uvrščal članke, ki kažejo na podobnost naše republike z banana republiko. Pa tega vendarle ne bom počel, ker imam rad Slovenijo in sem ponosen Slovenec.

Že dopoldne, ko sem zapuščal avlo, sem videl, da na stropu manjka približno kvadratni meter ometa in da je bilo nekaj deset kvadratnih metrov avle ograjene s trakom, podobnim tiststemu, saj veste: “Stop! Policija!”. A takrat mi še na kraj pameti ni padlo, da se lahko zgodi, to kar se nam je potem vsemskupaj pripetilo. Danes smo namreč študenti in verjetno tudi uslužbenci FRI-ja na velecenjenem portalu e-Študent uzrli tole sporočilo:


Vse študente obveščamo, da predavanja in vaje na FRI od 23.3.2005 do 25.3.2005 odpadejo, zaradi nevarnosti odpadanja ometa s stropa v avli.

študentski referat

Ha! Pa jutri sem se ravno hotel prvič nameniti vaj za APS2 in Numerično matematiko :>

21. March 2005

FRI

Poslal mathjazz in (Ne)vsakdanjik, IT, Kritike, Študij

Naša fakulteta, kakor tudi večina ostalih na Slovenskem, slovi po predavanjih, ki jih ni vredno obiskovati, saj profesor ponavadi le bere vsebino knjige, ki jo je pomožnosti vsaj sam napisal.

Drugače pa je z vajami, ki se jih splača obiskovati (vsaj večino) ali vsaj predelati domače/seminarske naloge. Tako se trenutno ukvarjam s pripravami na zagovor naloge za Arhitekturo računalniških sistemov II. In kaj to pomeni? Izdelati je potrebno programček v zbirniku in ga predstaviti asistentu na vajah. Zanimivo pa je, da razhroščevanje (ugotavljanje napak) doma ni možno, ker potrebujemo mikrokrmilnik Motorola 68HC11 (z nekaterimi dodatnimi napravami) za katerega je program napisan. “Motorolca” pa je na voljo le na vajah. Fino.

Naslednja stran