~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Zakaj mora vsak operater kakršnega koli omrežja javno objaviti pregled nad stanjem omrežja
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Zakaj mora vsak operater kakršnega koli omrežja javno objaviti pregled nad stanjem omrežja

Posted on Maj 18th, 2011 in opendata, slovenija |

Na Twitru se je razvila debata o Simobilovem občasnem nedelovanju omrežja, ki je za Simobilove uporabnike razmeroma znan pojav. Nikjer pa nisem mogel pogledati če je prišlo do napake na omrežju ali gre za vzdrževalna dela. Takih informacij na spletni strani Simobila ne boste našli.

Si predstavljate kaj bi se zgodilo, če bi vam elektro naenkrat nenapovedano izklopil elektriko? Ali pa ko sredi britja nenapovedano preneha teči voda in moraš uporabiti kreativne ideje, da lahko dokončaš svoje delo? Ljudje so sprva tečni, če pa se to dogaja pogost, pa se prilagodijo na nezanesljivost in si poiščejo ali ustvarijo alternative – zbiranje deževnice namesto vodovoda, baterijska svetilka za razsvetljavo v primeru odsotnosti elektrike in Vox.io v primeru nedelovanja operaterja mobilnega omrežja.

No, nekateri bodo želeli argumentirati, da je z vodovodom in elektriko drugače, da sta “nujno potrebna za življenje”. Prosim lepo, kako pa so živeli pred 200 leti, ko je bila elektrika zgolj nek čuden pojav, s katerim so se ukvarjali trije ljudje na svetu, in ko so po vodo hodili v vaške vodnjake? In ko se nekaj pripeti in moraš nujno opraviti telefonski klic, je lahko mobilni operater ravno tako nujno potreben za življenje. Ko me operater izda, bom tečen. Niti ne toliko zaradi tega, ker stvar tisti trenutek ne deluje, ampak predvsem zato, ker dobro vem, da se to stalno ponavlja in da je zadevo možno izpeljati bolj kvalitetno.

Pregledna in redno osvežena spletna stran s stanjem omrežja je prvi korak do izboljšanja. Uporabniki se privadijo, da lahko kadarkoli sami preverijo stanje omrežja, brez da bi morali čakati na telefonski liniji centra za pomoč uporabnikom in poslušati muziko, ki si je niso sami izbrali. Operater pa živi v strahu in bolečini, da mora javno objaviti nenapovedan izpad omrežja, skupaj s podrobnostmi kot so čas izpada, razlogi in trenutnim napredovanjem odprave izpada.

Ampak, dragi Simobil, to je bolečina, s katero podjetje zunanjo neprijetnost (nezadovoljstvo uporabnikov in nekvalitetna storitev) preslika v notranjo (javna osramotitev oz. uradno priznanje nesposobnosti), kar pa pomeni, da boste končno imeli motivacijo popraviti sedanje stanje. In končno bo lahko tudi navaden smrtnik izračunal kako zanesljiv ponudnik zares ste.

Javna skrivnost je, da je Simobilovo omrežje dokaj … “šibko”. Novost zame pa je, da morda (ali pa ne) ob 10h dopoldan izvajajo vzdrževalna dela, kar bi bilo sila nespametno početje. Vsekakor pa zadolženi za komunikacijo na Twittru ne deli bolečine z mano, ko pravi, da je “Vsake toliko je to [=dela na bazni postaji] potrebno. ;) ”.

Naj šramfajo in tipkajo ponoči, če ponujajo infrastrukturno storitev, sicer ima da dela.

2 Responses

 1. Jure Says:

  Pozdravljen,

  globoko razumem tvoj komentar in to je tudi naša usmeritev.

  Praktično vse nadgradnje izvajamo v nočnih delih, a včasih je potreben tudi poseg v dnevnem času. Vse večje nadgradnje tudi ažurno objavljamo na vstopni spletni strani pred, med in po morebitnem izpadu. Lahko se zgodi tudi nepredviden izpad posamezne bazne postaje, ali pa je razlog trenutno težavo kje drugje. V vsakem primeru si prizadevamo, da imate uporabniki ažurne informacije in hitre rešitve. Na podlagi podrobnejših podatkov lahko tudi raziščemo v čem je bila težava v tvojem konkretnem primeru in ti javimo.

  Razmišljamo tudi o drugih izboljšavah, tako da boste uporabniki imeli še boljši pregled nad delovanjem naših storitev. Mogoče je bil naš komentar na Twitterju podan preveč preprosto oz. splošno, a zagotovo nam ni vseeno. Za nastale težave se ti opravičujemo, vsekakor pa se bomo potrudili, da boš/boste z nami še bolj zadovoljni.

  Lp,
  Jure Bohinc
  Vodja korporativnega komuniciranja v Si.mobilu

 2. z Says:

  Pozdravljeni,

  Razumem, da me želite pomiriti in da delovne naloge v okviru delovnega mesta vodje korporativnega komuniciranja obsegajo tudi “gašenje” mnenj posameznikov in pa seveda v prvi vrsti čim bolj kulturen dialog z uporabniki. Žal me vaš vsebinsko prazen odgovor ni potešil.

  Popolnoma razumem naravo tehničnega dela vzdrževanja omrežja. Napovedano vzdrževanje se često izvaja ob času čim manjše aktivnosti, da je prizadetih čim manj uporabnikov. Napake, do katerih pride med dnevom, pa vsaj običajno niso predvidljive, a jih je s pametnim načrtovanjem vseeno možno omejiti. Ne dvomim, da se trudite napake čim prej odpraviti, saj so vam v neposredno škodo.

  Ne rabim podatka o tem kaj točno se je dogajalo tisto dopoldne, ko je prišlo do napake na omrežju. Tisti klic je že daleč v preteklosti, nič pa ne preprečuje (razen pomanjkanje moje volje), da vas ne bom rabil ob vsakem takem incidentu povpraševati kaj se dogaja z omrežjem. Ko potrebujem informacije o stanju omrežja, jih potrebujem takoj, po možnosti v strojno berljivi obliki. Na podlagi tega lahko potem zgradite npr. Google Maps zemljevid z različno obarvanimi markerji, v upanju da bo čim več zelene.

  Ja, razumem, da je razmeroma naporno poslovati, ko na trgu v Sloveniji tekmuješ proti podaljšku države, še posebej če ta izplačuje višje plače. Veliko naprednih storitev je razvil Mobitel in je Simobil kasneje dodal podporo, primer je Moneta. Ne razumem pa zakaj vsaj na določenih mestih ne prevzamete iniciative ampak pasivno čakate, da se kaj zgodi. Je Mobitelov monopol tako dober argument, da ga lahko uporabite za vsak izgovor?

  Torej, vprašanje, ki sem ga postavil, je zelo enostavno: kje lahko vidim stanje omrežja, po možnosti tudi v strojno berljivi obliki (XML/JSON)? Če ga danes ne morem, kdaj ga bom lahko?

  Lp,
  Gašper Žejn