~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Dost mamo!
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Dost mamo!

Posted on November 17th, 2010 in dovhcajt |

Pretekli mesec je zagorelo v Pinusu v Račah in takrat sem videl, da se je nekdo na Delu, ki je vnašal novico, potrudil in poiskal novico iz leta 2005, kjer se je podobna nesreča že zgodila, pri čemer je celo nekdo umrl. Podoben primer je tudi Fenolit v Borovnici, kjer je leta 2006 umrl delavec, leta 2008 pa je spet prišlo do delovne nesreče. Vse te nesreč so po mojem mnenju bistveno premalo raziskane – nihče ni pripravil resnega pregleda kaj se dejansko dogaja v Sloveniji. Potem tudi ni čudno, da ministrstvo ne reagira, saj se z lahkoto izgovarja na prvi izgovor, ki v danem trenutku pade na misel.

No, če so nesreče razmeroma redki dogodki, a s toliko hujšimi posledicami, je dolgotrajno onesnaževanje po malem oz. “po obrokih” še toliko težje zaznati. Skozi čas se navidez nič ne dogaja, a na dolgi rok ljudje počasi in vztrajno obolevajo za raznimi kroničnimi boleznimi. Najbolj pereč primer tega je kvaliteta zraka, saj se prašni delci in ostale nezaželene spojine neomejeno širijo in tako vplivajo na veliko širši krog ljudi, kot se sprva zdi.

Tega se zavedajo tudi Zasavci, ki so se pred 11 dnevi zbrali na protestnem shodu pred uradom predsednika vlade … ki pa jim jo je ucvrl skozi zadnji izhod. V Zasavju stoji Termoelektrarna Trbovlje, ki že dobrih 30 let ljudem krha zdravje, zdaj pa je tam še Lafargeova sežigalnica, in ljudje imajo tega pač dovolj. Sežigalnice so lahko eden bolj nevarnih objektov. V Italiji se je leta 1976 v mestu Seveso zgodila nesreča (povezava je v angleščini), pri kateri je prišlo do največjega znanega izpusta dioksina v okolje. Po študijah, ki so nastale po tej nesreči, pa je nastala tudi obilica zakonov, ki to področje urejajo. Sežigalnica pa je med drugim tudi Pinus v Račah, ki leži prav v središču kraja. In vodstvo Pinusa se na vse načine brani javne objave meritev. Ob tem, da Pinus v povprečju skuri 300 ton nevarnih odpadkov mesečno,  prav pa tako sežge praktično vse sorte odpadkov, ki jih dobijo (PDF). Zanimivo, ne?

No, poraja se vprašanje kako se situacije lotiti in trenutno vidim izvedljivi dve rešitvi.

Očitno je, da ustanovam ne moremo še zaupati, zato je potrebno vzpostaviti alternativne vire informacij. Natančno zaznavanje kakovosti zraka je lahko zelo drago, če pa ne želimo imeti tako natančnih meritev, pa je možno relativno hitro in za dokaj ugodno ceno (nekaj tisoč eur za razvoj in 100-200 eur za izdelavo) doma narediti vezje, s katerim lahko merimo nekatere parametre. Največja omejitev pri tem je sicer dobavljivost senzorjev za pline, ki jih želimo meriti – za nekatere pač merilne naprave v obliki elektronskega elementa ne obstajajo ali pa obstajajo v obliki kombirinanega senzorja, ki vrne eno številko za zmes večih zaznanih plinov. Drago pa utegne biti tudi umerjanje, ki je potrebno za vsak merilni senzor posebej.

Z lastnimi merilnimi napravami bi si sicer nakopali nekaj navidez nepotrebnega dela, ampak v rokah bi imeli oprijemljive meritve, ki temeljijo na znanstveni podlagi in ne na subjektivnem počutju.

Druga pomembna rešitev je informatizacija zdravstva, ki se pripravlja že dalj časa. Gre za zelo pomembno zadevo, ki ima moč rešiti marsikatero življenje in na katero bi morale biti ekološke iniciative zelo pozorne. Trenutne statistike so namreč regijske in za kakršno koli obravnavanje lokalnega vpliva raznih industrijskih obratov popolnoma neprimerne. Informatizirano zdravstvo pa je za to kot nalašč, saj omogoča poljubno velike prostorske enote kot podlago za statistično obdelavo. To pa je, za razliko od regijskih statistik, vir podatkov, s katerimi si initciative lahko pomagajo.

Viri:

http://www.had.si/blog/2010/11/11/dost-mamo-vcerajsnji-protest-pred-vlado-rs-in-borut-pahor-ki-se-je-skril-pred-zasavci/ (preberite tudi komentarje)

http://www.delo.si/clanek/125248

http://www.delo.si/clanek/127409

http://www.delo.si/clanek/o154974

http://www.delo.si/clanek/58856

http://www.arso.gov.si/varstvo%20okolja/odpadki/podatki/

http://race.blog.siol.net/category/sezigalnica/

http://www.pinus-tki.si/sl/Ravnanje_z_odpadki_sezigalnica_storitev_seziga_odpadkov/

http://www.mz.gov.si/si/ezdravje/

One Response

  1. Tweets that mention Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Dost mamo! -- Topsy.com Says:

    [...] This post was mentioned on Twitter by Gasper Zejn, Klemen Robnik. Klemen Robnik said: RT @hruske: Nova objava na blogu: Dost mamo! http://bit.ly/dDuuks [...]