~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » iPad zaradi iPada
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

iPad zaradi iPada

Posted on November 4th, 2010 in comp, mediji, slovenija |

Vsakič, ko vidim kako slovensko časopisno hišo, kako izda novo iPad aplikacijo … se najprej nasmehnem, potem pa začnem odkimavati in skrivati obraz za dlanjo. Kako slepi morajo biti menedžerji, ki se za to odločijo!

Imeti svojo lastno iPad aplikacijo je v tem času zgolj prestiž. No, prestiž je, v kolikor ima aplikacija očesu prijeten in prstom prijazen uporabniški vmesnik, ki ga je veselje uporabljati. Ampak vemo, da se to zgodi le izjemoma in take aplikacije so redke, predvsem pa zelo drage za izdelavo.

Kolikšna bi bila cena ene povprečne, na novo razvite iPad aplikacije? Pokriti moramo stroške:

 • približno treh mesecev dela inženirja, recimo “kriznih” neto 900€/mesec, “bruto bruto” 1500€/mesec,
 • amortizacije iPada, ki smo ga kupili za razvoj, skupno 600€,
 • porabljene elektrike, stroške ogrevanja, internetne povezave in druge infrastrukture, 100-200€/mesec,

…  ne smemo pa pozabiti tudi ustvariti dobička.

Stroški za izdelavo so torej nekje okrog 2000€ mesečno, pokriti je potrebno še menedžment, prodajo in podporo, kar precej hitro pride do 1000€, na ta znesek pa moramo potem še prišteti 20% davka. Dobrih 3600€ na mesec, skupaj dobrih 10000€ – brez dobička. Velja pa omeniti, da so mobilne aplikacije tretutno zelo modne in so lahko tudi precej bolj dobičkonosne, če pa hočemo svoje inžinirje zgledno plačati, pa morajo ali delati hitreje oz. učinkoviteje ali pa moramo zvišati ceno.

Nič ne de, dobrih 10 tisoč evrov kasneje ima naš prestižni časnik iPad aplikacijo. Povprečno, nekvalitetno in čeprav se včasih sesuje, se lahko časnik še vedno z njo ponosno hvali.

Preskočimo pol leta in v soju medijske pozornosti je zopet Steve Jobs, ki predstavi krasno in revolucionarno novo izdajo iOS, operacijskega sistema, ki teče na iPadu. Ta nova izdaja pa spremeni določene zahteve in vaša iPad aplikacija bo zahtevala vzdrževalna dela. Ampak nič ne de, odpovedati se bomo morali še kakemu tisočaku ali trem, ampak iPad aplikacijo pa le imamo, in to šteje!

Četudi so z aplikacijo sami stroški.

iPadov bo v Sloveniji vedno samo kakih tisoč, morda dva. iPhoneov morda 5-10 tisoč. Takih uporabnikov, ki bi želeli na svojo iNapravo dati še eno povprečno aplikacijo in jo potem tudi uporabljati pa … ?

Medtem pa tisti, ki z brskalnikom na svoji iNapravi zaidejo na spletno stran taiste “prestižne” medijske hiše, vidijo ali neko PDA napravam prilagojeno spletno stran, ki je popolnoma neprimerna za uporabo na tako zmogljivi napravi, ali pa čisto navadno spletno stran. Časopisne hiše pa z vsakim takim naključnim obiskom izgubijo potencialne redne obiskovalce, hkrati pa zapravljajo na aplikaciji, ki bo na dolgi rok ostala neuporabljana, pozabljena in odvečna.

5 Responses

 1. Nejc Says:

  Pri stroških si pozabil še na Maca. Za razvoj iOS aplikacij potrebuješ Applov računalnik.

  Itak ciljaš na Delo in se strinjam, da bi lahko najprej poštimal spletno stran.

  Kljub temu, da so appi zaenkrat preprosti, se ne strinjam, da je to slabo, saj se končno nekaj premika v tej smeri in slovenski uporabnik bo lahko končno dobil slovenske vsebine na iPad v pregledni obliki. In če bo ena medijska hiša razvila vsaj nekaj, se bo potem še druga malo zbudila in še tretja in dobiš konkurenco in vedno bolj izpiljene aplikacije. Če se nihče ne premakne, imaš pa isto staro situacijo (tako kot je še vedno z e-knjigami – NIČ).

  Kako misliš, da bo iPadov vedno samo do 2000? Kvečjemu jih bo vedno več in ko pride še v slovenske apple štacune, jih bo še juhuhu več.

 2. Tweets that mention Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » iPad zaradi iPada -- Topsy.com Says:

  [...] This post was mentioned on Twitter by Robi and Gasper Zejn, Savič Domen. Savič Domen said: RT @hruske: Nova objava na blogu: iPad zaradi iPada http://bit.ly/bJtfHW #appsturbation [...]

 3. z Says:

  1. Delo.si itak ne deluje, če izklopiš javascript.

  2. Preprostost appa in preglednost oblike nista isti zadevi.

  3. Vsebino v pregledni obliki lahko dostavljajo že sedaj, prek HTML in CSS, iOS pa ti tudi omogoča, da si povezavo na spletno stran shraniš med ostale aplikacije.

  4. Trg iPad aplikacij v Sloveniji ni dovolj velik trg, da bi dogajanje na njem kakorkoli vplivalo na konkurenčnost medija v celotni Sloveniji.

  5. Delujočih iPadov bo v Sloveniji vedno zgolj nekaj tisoč. Apple v treh letih ukine podporo starim napravam in tako prvi iPhone ne dobiva več popravkov, enako bo tudi z iPadom. Za napravo, ki stane prek 600€ pa ljudje pričakujejo, da jo lahko uporabljajo vsaj tako dolgo, kot TV. Razen pač tistih tisoč Apple fanov. ;)

 4. Vid Says:

  Zanimiva ocena stroskov. :)

 5. gasper_k Says:

  10K ni prav veliko za neko večjo medijsko hišo in s tem se v končni fazi promovira. Izkoristek ni direktno izračunljiv, je pa (najbrž) večji od nič, verjetno pa nižji od 10K. Ampak vseeno, celostna ponudba šteje in bralcu namiguje, da mediju ni vseeno zate. Absolutno je pa res, da bi morali najprej porihtati običajen mobilni web.

  Btw, inženir se ne piše inžinir.