~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Enostavnost uporabe spletnih nagradnih iger
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Enostavnost uporabe spletnih nagradnih iger

Posted on Junij 23rd, 2010 in comp, mediji, slovenija |

V zadnjem času so se na Slovenskem spletu razmahnile spletne nagradne igre. Od oblikovanja Šparovih vrečk, ki je manijo nakazal, do Nikonove spletne igre, ki je fenomenalen primer izvedbe spletne nagradne igre. Seveda pa se najdejo tudi manj uspešni posnemovalci.

No, nagradna igra Nikon zelo dobro uporabi vsa sodobna sredstva za dosego čim širše publike. Pri tem sta predvsem pomembna dva elementa – družabno omrežje Facebook in nizek prag sodelovanja. Zagotovo niso vsi opazili, ampak ta nagradna igra ima za sodelovanje izredno nizek prag. Za glasovanje je dovolj klik na gumb “glasuj” in ni potrebno izpolnjevanje polja z e-poštnim naslovom – v tem primeru si se pač odločil, da ne želiš sodelovati v žrebu za nagrado. Tehnično je glasovanje omejeno na eno glasovanje iz vsakega IP naslova na dan, s tako enostavno izvedbo glasovanja pa so si prislužili toliko obiska, da so se odločili, da bodo v ožji izbor za nagrajene sprejeli 500 namesto prvotnih 50 izdelkov.

Če je Nikonova nagradna igra fenomenalen uspeh, je nagradna igra, pri kateri oblikujete nalepke za hladilnik Beko popolna polomija. Nagradno igro sicer izvaja Big Bang, v kolikor še niste slišali za hladilnike Beko. Za glasovanje je potreben vnos e-poštnega naslova, na katerega se pošlje pošta. Ta pošta vsebuje povezavo, s katero lahko šele glasujete. Poleg tega je prejeta pošta uporabna zgolj v HTML formatu. To pomeni, da v nobenem primeru v nagradni igri ne morete sodelovati (niti zgolj glasovati), če ne vpišete e-poštnega naslova. Predvidevam, da je omejevanje glasov tehnično rešeno tako, da lahko vsaka oseba za enim e-poštnim naslovom glasuje enkrat na dan.

Od enega instinktivnega klika pri Nikonu do vpisovanja e-poštnega naslova, čakanja petih minut in šele potem klikanja na povezavo, ki glas odda pri nagradni igri Beko. Tudi s tehničnega vidika je veliko lažje namnožiti npr. 100 e-poštnih naslovov kot pa IP naslovov. Poleg tega lahko IP naslove še vedno omejite samo na Slovenske ponudnike in s tem zajamete samo Slovensko občinstvo, z e-poštnimi naslovi pa tega nikoli ne boste mogli narediti.

Tudi ob načrtovanju tako navidezno enostavne stvari, kot je spletna nagradna igra, lahko na koncu izvajalci podarijo spletu še eno spletno stran, ki je tako tehnično kot tudi uporabniško neustrezna in za katero bi bilo veliko bolje, če bi sploh ne obstajala.

3 Responses

 1. Gregor Rupnik Says:

  Pisec bloga pozdravljen!

  Kot izvajalci nagradne igre Beko za Big Bang moram ta blog pokomentirati …
  Idelane rešitve tu ni. Po mojem mnenju je IP rešitev slabša od rešitve z e-maili. Dejstvo je, da večina ljudi internet uporablja v službi. Navadno je firma ne enem IP naslovu, kar pomeni, da v firmi z 1.000 zaposlenimi lahko glasuje le eden. Je to fer? Rešitev z emaili je res mogoče lažje zlorabiti, vendar pa lahko glasuje vsak (nekdo, ki si pa zgenerira 100 email naslovov in vsak dan z vsemi temi glasuje, si tako »zasluži« nagradno že za vtrajnost ;-) . Vsekakor pa vse take zlorabe spremljamo in bodo tudi izključeni iz sodelovanja.

  Lahko se uporabi tudi rešitev s »cookie-ji« oz. piškotki, vendar je tudi tu pomanjkljivost, saj se le te lahko pobriše, ali pa jih imaš onemogočene v brskalniku (in ne moreš sodelovati).
  Kar se tiče HTML mailov, kaj je tu narobe? Saj smo leta 2010… jaz HTML maile normalno odpiram še na mobilcu, v vsakem primeru pa če odjemalec podpira le text plain maile, povezavo še vedno lahko klikneš.

  Idelane rešitve torej ni, mogoče bi pa uvedli kar elektronski podpis ;-) tako bi vsak lahko glasoval le enkrat. Seveda pa tu pade enostavno glasovanje …

  Tako da, kar navajate kot polomijo, bi lahko enako lahko rekoli za Nikon, odvisno kdo ste in kako gledate…

  Tehnično nobena rešitev ni v redu za vse primere, tudi (zaenkrat) ne obstaja. Tako da je potrebno izbirati med »lahkotnostjo« glasovanja in dosegljivostjo.

  Gregor Rupnik
  Creatim Ržišnik Perc d.o.o.

 2. z Says:

  Idealne rešitve morda res ni, je pa vseeno zelo enostavno ugotoviti katera je boljša: tista, ki ustvari večji odziv ljudi. To pa se lahko naredi le z rešitvijo, ki omogoča takojšen odziv. Pri tem pa je čakanje na e-pošto zelo velika ovira. Klik je poceni, preklop v e-pošto je precej dražji.

  Rešitev z e-pošto je še slabša, kot klasična prijava, saj je na e-pošto potrebno čakati vsakič. Sicer je res, da je povezava za določen e-naslov vedno enaka, ampak kdo poleg mene, ki sem šel to preverit, to še ve?

  Tehnična izvedba omejevanja glasovanja, preko piškotkov, IP naslovov ali e-poštnih naslovov, bo vedno terjala kompromise. Tudi pri Nikonovi nagradni igri, če ste si podrobno pogledali izvedbo, je bilo možno glasovati z istega IP naslova za več izdelkov. Sicer za vsakega samo enkrat. Je to fer? Vsekakor se je potrebno bolj potrudit za več glasov, kot pa v izvedbi z e-pošto.

  Glede HTML pošte: kljub temu, da se piše leto 2010, ima tekstovna e-pošta še vedno dve zelo močni vrednoti: je brez oblikovanja (marsikdo ne zna pravilno uporabljati oblikovanja) in je bolj odporna proti virusom. Poleg tega pa povezave v tekstovnem prikazu ni – česar pa ni, pa tudi ni možno klikniti. Povezava je namreč skrita za besedo “povezavo”, tekstovna e-pošta pa je zgolj pošta brez HTML označb in ne vsebuje povezave.

  Lp,
  Gašper Žejn

 3. Gregor Rupnik Says:

  Zdravo,

  sem spisal odgovor na vaš komentar, pa me je zelo “prijazen” obrazec vgrel ven in hkrati pobrisal vso vsebino… Ne ljubi pa se mi vse še enkrat pisati.

  Preverite ga (če si kot Anonymous), saj ni navedno, katera polja so obvezna in potem dobiš nek čuden error msg in hkrati izgubiš vso vsebino, ki si jo vnesel…

  Lep pozdrav, Gregor