~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Po toči – javni poziv
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Po toči – javni poziv

Posted on Maj 20th, 2010 in slovenija |

Danes se je nad parlament usula toča, “palača demokracije” je ob tem malem kar Slovenija premore demokracije izgubila še naziv palače. Kamenjana kulturna dediščina je še en prikaz česa so se dijaki priučili v zadnjih nekaj letih iz Slovenskih hramov znanja: predvsem nespoštovanja.

Presenečeni?

Nekateri so bili danes presenečeni nad dogodki. Želel bi si, da bi bil tudi sam, pa so protesti žal precej hitro skrenili k nasilju. Z moje strani pričakovano. K protestu so bili namreč povabljeni tudi dijaki, ki jim nekateri sicer v šali rečejo tudi “divjaki”, a danes so to postali tudi zares. Če se v ti gneči znajdejo še kaki skrajneži, ki po filozofski fakulteti strašijo študente, pa je jasno, da se bo srečanje sprevrglo v eksplozijo.

Neodgovorni!

Bistvo študentskega dela je neodgovornost. Kadar koli lahko prideš, kadar koli greš. Seveda se bolj odgovorni in učinkoviti dlje obdržijo na delovnem mestu, ker podjetje ne prekine sodelovanja, ampak odgovornosti vseeno ne nosijo, saj niso zaposleni. Pri delu prek študentskega dela študent torej nima nikakršne odgovornosti za opravljeno delo in vso odgovornost nosi študentov nadrejeni.

Očitno so tako predpostavljali tudi študentje in dijaki na protestu, a – glej ga zlomka – Katja Šoba misli drugače. Predsednica ŠOS želi neodgovornost študentskega dela preslikati tudi na funkcijo, ki jo opravlja: ne čuti se odgovorne za nastalo škodo na poslopju parlamenta.

Ja zaboga!

Kaj je mar razmišljala o počitnicah na Kreti, ko je pozivala študente k protestu? Kaj je razmišljala, da je plačala prevoz dijakov na proteste, ki ne samo da so že po naravi še veliko bolj neodgovorni, kot mladoletni so zakonsko še bolj zaščiteni in tega se močno zavedajo. Da jih je pripeljala na proteste ravno v času krize, ko si lahko kar po TV ali internetu ogledajo kaj počnejo grki in kaj študentje očitno tudi od njih pričakujejo, da bodo naredili. Kaj ji je zares rojilo po glavi na Prešernovem trgu, ko je hujskala študente?

Če je količkaj razmišljala, potem je zagotovo vedela, da lahko pride tudi do kaj takega. Zakaj pa so potem razdeljevali propagandne majice z napisom “Imate jajca?”. Nekdo tudi ni razmišljal, ko je razgreti množici zastonj delil plastenke vode. Brezplačna voda ni bila dijakom strošek, torej je bila brez vrednosti in očitno tudi priročno orožje.

Kdo pa je prišel na idejo metanja granitnih kock niti pomisliti nočem – za to imamo zaposlene policiste ki bodo to raziskali.

Vaši predstavniki so

V kolikor ste študent ali študentka in ste bili nad dogodki pred parlamentom šokirani, vas vabim, da se pridružite pozivu vodstvu študentskih organizacij. Če ste študent, je vodstvo študentske organizacije vaš predstavnik v dialogu z vlado, ker pa tega vodstva ne morete neposredno izbirati, so dolžni vaše mnenje upoštevati.

Javni poziv

Ker je več kot očitno, da se večina študentov z demonstracijo ne strinja, predlagam, da študenti, ki smo bili proti protestom, stopimo vkup in vpletenim pošljemo email, s katerim izrazimo nestrinjanje z dejanji:

Katjo Šoba, predsednico ŠOS, Jerneja Štromajerja, predsednika ŠOU Ljubljana, Žigo Schmidta, predsednika ŠOUM, Niko Štravs, predsednico ŠOUP in vse člane študentskih zborov z obzirom na sredine izgrede in dosedanje ravnanje pozivam:

1. da se predsednica ŠOS javno opraviči in kot organizator prevzame odgovornost za nastalo škodo,

2. da se ŠOS zaveže k plačilu popravila nastale materialne škode na parlamentarnem poslopju in okolici,

3. da se na ŠOS in na posameznih univerzitetnih podružnicah takoj obelodani vsa finančna poročila, še posebej pa finančno poročilo projekta izvedbe demonstracij, in izvede postopek zunanje revizije.

Vaš študent,

Ime Priimek, Fakulteta

Predlagam, da zgornje pismo  pošljete gospodični Katji Šoba, predsedniku svoje univerzitetne študentske organizacije in študentu vaše fakultete, ki za vas sedi v študentskem zboru. Kdo so vaši predstavniki:

Avtor izjavlja, da za svoje pisanje ne prejema plačil PR-agencij, lobistov ali interesnih skupin. Prav tako je to zgolj mnenje avtorja bloga in ne predstavlja mnenja Kiberpipe.

2 Responses

  1. Tweets that mention Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Po toči – javni poziv -- Topsy.com Says:

    [...] This post was mentioned on Twitter by Zeutrino and Gasper Zejn, Savič Domen. Savič Domen said: RT @hruske: Nova objava na blogu: Po toči – javni poziv http://bit.ly/98DIrN [...]

  2. Študentske demonstracije v Ljubljani so se kot bumerang vrnile organizatorjem | had blog Says:

    [...] Po toči – javni poziv [...]