~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Zemljemerske zapuščine
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Zemljemerske zapuščine

Posted on Maj 12th, 2010 in django, dovhcajt, python, slovenija |

Geodetska uprava Republike Slovenije daje na uporabo nekatere “brezplačne” geodetske podatke. Uporaba ni čisto brez omejitev, ampak so pa na voljo takoj, brez križev z birokracijo. Tudi čisto brezplačni niso, vsaj ne za komercialno rabo – od vas bojo podatki zahtevali najmanj to, da nejasne pogoje uporabe, v katerih je nepooblaščena uporaba celo zagrožena z globo, pregleda pravniško oko.

Če prepustimo pravniške zadeve pravnikom, nam ostane še tehnični del, ki pa v sebi skriva prav toliko nejasnosti. Geodetski podatki, ki so na voljo, so namreč zapisani v Slovenskem prostorskem referenčnem sistemu, bodisi D48/GK ali D96/TM. Spletne aplikacije po večini uporabljajo WGS84, ki je uporaben za celotno Zemljo, a je zato na lokalnem nivoju nekoliko manj natančen. WGS84 sicer uporablja tudi standard GPS, ki ga poznate iz raznih garminov in nekoliko dražjih telefonov. Za pretvarjanje iz enega prostorskega referenčnega sistema v drugega sicer obstajajo “recepti”, ki v sebi skrivajo 7 parametrov, s katerimi opišemo transformacije.

Transformacija iz D48/GK - neuspešno

Ob uporabi napačnih vrednosti parametrov se seveda transformacija izvede narobe, kot rezultat pa so potem meje občine ali države na zemljevidu, ko jih primerjaš z npr. Google maps, zamaknjene. Seveda “ročno” popravljanje odpade: če na eni strani države še ujameš pravo koordinato, se ti na drugem koncu sfiži. Zato je potrebno poznati pravih 7 vrednosti parametrov. No, za te transformacije sicer obstaja register, ki ga vzdržuje European Petroleum Survey Group – EPSG. V tem registru je zbrano malo morje informacij o prostorskih referenčnih sistemih, vendar se izkaže, da je točnost teh podatkov včasih vprašljiva.

V starih časih, preden so “izumili” Greenwich, oz. se dogovorili, da je nulti poldnevnik Greenwich, so za nulti poldnevnik jemali marsikaj. Nekateri “veliki imperiji” so vzeli sedež imperija – Italija je vzela Rim, Nemčija Berlin, Francija Pariz, Anglija pa London, oz. natančneje del Londona, poimenovan Greenwich. Kasneje je Greenwich – predvsem zaradi svoje razširjenosti za pomorsko navigacijo – postal tudi mednarodni referenčni poldnevnik.

Transformacija iz D48/GK - zmaga!

No, ker so bili v uporabi različni poldnevniki, se je moralo izvesti tudi prehod na novi standard – Greenwich. Za Slovenijo, takrat sicer Avstro-Ogrsko, je geodetske podatke urejal Militärgeographisches institut oz. MGI. Za referenčni poldnevnik je MGI vzel otok Hierro, ki je najzahodnejši del “Starega sveta”, ki so ga poznali do Kolumbovega podviga. Po razpadu Avstro-Ogrske je na njenem območju nastalo več držav, ki so nasledile dediščino MGI. Te države so kasneje tudi izvedle prehod na Greenwich kot referenčni poldnevnik, a pri tem je prišlo do neskladja – Avstrija je za poldnevnik Hierro vzela, da leži na 17° 40′ 00″ zahodno, medtem ko sta Jugoslavija in Madžarska privzeli, da je Hierro na 17° 39′ 46” zahodno. Pri tem je nastalo za 14” razlike, kar je ravno okrog 300m in dovolj, da meje območja na Google maps izgledajo popolnoma napačno.

Zakaj je do te “napake” prišlo in kdo je kriv je zdaj že vseeno, važno pa je, da smo dobili prave parametre, tako da zdaj transformacija deluje, da so podatki v WGS84 in da se projekcije pokrijejo. No, sicer še vedno nisem stoodstotno prepričan, da je to prava transformacija, ampak sodeč po odstopanjih je kar blizu. Za transformacijo sem vzel WKT za SRS 3787, zraven pa pri 6. parametru odštel 14 (za 14 sekund), da se odstopanje popravi.

Comments are closed.

Komentarji so izklopljeni