~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Je to moj EMŠO
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Je to moj EMŠO

Posted on September 16th, 2009 in mediji, slovenija, zanimivosti |

Je to moj EMŠO?
Pet EMŠO številk iz današnjih
Slovenskih Novic
(by Zejn via Flickr)

Slovenske novice imajo akcijo, kjer vsak dan podarijo 500€ srečnežu, ki v njih najde svoj EMŠO. Ne vedo pa vsi, da ima EMŠO zelo natančno predpisan format, ki vsebuje tudi preverjevalno števko. Zato me je zanimalo, če so EMŠO številke, ki jih objavljajo Slovenske novice, sploh veljavne ali pa je zadnja, preverjevalna števka kar naključna. V primeru, da bi bila naključna, bi se namreč verjetnost, da bi kdo dobil tistih 500€ zmanjšala še za 10x. K sreči se izkaže, da so številke popolnoma veljavne EMŠO.

Lepo od Slovenskih novic.

Ob tem se mi porodi ideja za eno Face book aplikacijo: Aplikacija bi obveščala potencialne nagrajence, ki bi imeli rojstni datum kateri izmed izžrebanih, 10% pa bi se odpovedali za nagrado za najditelja. Free monies. Predvidevam, da bi potem akcijo kmalu ukinili.

Reblog this post [with Zemanta]

3 Responses

 1. Dunja Says:

  Zadnja stevilka je kontrolna in se jo izracuna iz preostalih stevilk. Vse kar je treba vedeti, je stevilo rojstev deklic in deckov na dolocen datum. Zgleda, da tega ni tezko dobit?

 2. z Says:

  No, po formuli, ki je na wikipediji, so tiste EMŠO veljavne.

  No, ne verjamem pa, da tudi obstajajo ljudje, ki imajo vse tiste EMŠO številke.

 3. Dunja Says:

  Hja, glede na to, da je – skoraj – vsak dan v tednu nagrajenec (ker me je zanimalo sem zadevo spremljala) sem prepricana, da obstajajo.