~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Zakaj sploh robnik?
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Zakaj sploh robnik?

Posted on Julij 27th, 2009 in ljubljana, slovenija |

Zadnjič je na twiterju Domen prilepil povezavo na http://kolo.uirs.si/, razmeroma generično spletno mesto, ki naj bi služilo nečemu, a se že spletna stran izkaže za neuspeh. Še več, tudi raziskovalni projekt verjamem, da je obsojen na neuspeh. Raziskujejo namreč področje, ki ne obstaja.

Kolesariti po Ljubljani je namreč precej neprijetna izkušnja. Kolesar je pač v Ljubljanski prometni mreži postranska zadeva, zaradi tega pa razmeroma malo ljudi kolesari oz. počnejo to samo tisti, ki se jim to zdi zaradi nečesa vredno, ne izberejo pa kolesarjenja, ker bi se jim zdelo prijetno voziti se nekaj časa po pločniku, nekaj časa po cesti in nekaj časa po polmeterski kolesarski stezi. Ampak glede na sliko, ki jo na strani prikazujejo, točno to tudi Urbanistični inštitut od kolesarjev pričakuje.

Žalostno pri tem je, da se urad za urbanistiko obrača na ljudi, da jim pomagajo reševat problem, ki ga sami niso sposobni rešiti, še bolj žalostno pa je, da problem ni v ureditvi kolesarskih stez, ampak v pomanjkanju vizije glede kolesarskih stez. Kdo si upa omenit, da bi na Slovenski cesti iz štiripasovnice uredili dvopasovnico namenjenjeno javnemu prevozu, taksistom in dostavi, prostor, ki bi ga s tem pridobili, pa uporabili za drevored in ločeno kolesarsko stezo, zagotovo pa bi ostalo še dovolj prostora, da bi dostavljačem zagotovili parkirne prostore, da se ne bi dogajalo to, da UPS kombiji na Ajdovščini ustavljajo kar sredi ceste, ker jim je MOL postavil količke in ne morejo več zapeljat na pločnik. Gotovo bi bila taka ureditev veliko boljša od trenutne, blagodejno pa bi vplivala tudi na kvaliteto zraka v centru.

Stvar, ki me definitivno moti, pa so prečni robniki, čez katere vodi kolesarska steza. Zakaj jih sploh rabimo? Večina potrebuje dodatno obdelovanje, da niso nevarni, spet drugi postanejo nevarni po nekaj letih, ker pri spoju začnejo vremenski vplivi izjedat luknjo v kolesarsko pot. Kje je torej poanta in zakaj ne bi raje kar potegnili asfalta, vozišče bi dlje trajalo in bilo celo bolj udobno za kolesarje. Tak in še kak dober predlog sem zasledil na spletni strani Ljubljanske kolesarske mreže, ki se zavzema za boljšo ureditev kolesarskih stez v Ljubljani.

Če se vrnem nazaj, projekt Urbanitičnega inštituta je po mojem mnenju rahlo nesmiselen, saj je namen meriti uporabo kolesarskih stez in pločnikov z namenom, da bi lahko ustrezno ukrepali na nadaljni razvoj kolesarstva po Ljubljani, pri tem pa pozabljajo, da kolesarjenja ne morejo meriti, če ga ni. Dokler se ne bodo na mestni občini zresnili in začeli kolesarske steze jemati tako resno, da bo v planu kakšna celovita sprememba (npr. spodbujanje kolesarstva kot strateški cilj) in dokler bodo kolesarske steze še vedno zapostavljene, bo kolesarstvo v Ljubljani pač ostalo za ekstremiste. To pa je za Ljubljano velika škoda, saj mesto s svojo naravno danostjo – nerazgibanostjo terena – kar kliče po razcvetu kolesarstva.

7 Responses

 1. David P Says:

  Jaz pa obožujem kolesarit po Ljubljani, ravno prav razburjenja;P Poor man’s freeride

 2. Kolesarska Ljubljana – ne se hecat Says:

  [...] Gašper je razmišljal o kolesarski kulturi v Ljubljani, sam pa lahko rečem/pokažem samo tole: [...]

 3. Karmen Says:

  Včeraj sem kolesarila v službo iz Kamnika v Ljubljano in nazaj. Za 17 km sem porabila prav toliko časa, kolikor potem za 3 km samo še po LJ, po nevarnih kolesarskih poteh. Semaforji, križišča z narobe postavljenimi klančinami, nekulturni avtomobilisti, ki ne upoštevajo tvoje prednosti, kanalizacijski jaški z ostrimi robovi, ljudje, ki se usujejo iz mestnega avtobusa direktno na kolesarsko stezo,… še bi lahko naštevala. Bi rada kolesarila večkrat, tako pa raje ne.

 4. Jernej Says:

  Res ne vem kaj je ljudem tak problem vozit kolo po Ljubljani?? Kar se mene tiče je situacija povsem solidna taka kot je.

 5. greebo Says:

  na splosno delajo v LJ “preozke ceste”.
  Pozabljajo, da poleg dveh pasov rabis se pas za levo in desno, pa bus/taxi, kolesarska + pesci…

 6. z Says:

  @Jernej, problem je že to, da ni parkirnih površin za dostavo, zato potem UPS-ovci ob 14h ustavijo kombi na Ajdovščini… Pa še niti do kolesarjev nisem prišel.

  Pri kolesarjenju je pa tako, da je recimo po topniški kolesarska steza, ki je široka 60 centi, poteka pa ob robu cestišča, da ti precej na hosto odtoki za meteorno vodo zožajo stezo na 40 centi. No, od križišča z Vojkovo do križišča s Celjsko za tistih 100m kolesarska steza kar presihne. V drugo smer (stran od stadiona) je na Topniški v križišču z Vojkovo uvoz na kolesarsko stezo zarisano na pločniku postavljen tako, kot da bi kolesarji prihajali iz srede križišča, kar pomeni da moraš kot kolesar it še kar na pot mimoidočemu prometu, da lahko sploh prideš na stezo. Hkrati je tam grdo položen robnik, da imaš prag 2-3cm pod zelo ostrim kotom, kar je nalašč za to da cepneš.

  Ni mi problem vozit se s kolesom po Ljubljani (če bi mi bil, bi že nehal), ampak ne morem pa rečt, da sem zadovoljen s trenutnim stanjem.

 7. Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Za mesto po dveh Says:

  [...] Zakaj sploh robnik? [...]