~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Modrosti prvih 5 dni Španije
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Modrosti prvih 5 dni Španije

Posted on September 19th, 2006 in dovhcajt |

1. Če se da, letiš direkt. Poleg tega, da ni ravno prijetno spati na letališču ali letalu, je nadvse neprijetno, če letalo zamuja 2 uri, ker se ti potem polno preveč stvari časovno zamakne.
2. Ko rabiš sobo, jo rabiš. In žal za njo drago plačaš, ker se odločiš prispeti v Španijo ravno med ferio, vsesplošnim mestnim praznovanjem. Nekako tako pomembnim, kot bi v Ljubljani zaprli Slovensko vse od Bavarskega dvora pa do Aškerčeve, seveda poleg starega mestnega jedra, namesto običajnega prometa pa bi tam postavili Gardaland. In to je razlog, da se skoraj vse štacune in uradi in še kaj koristnega zapro predčasno.
3. No te preocupes. Španci se na čase zares potrudijo, da so preobremenjeni samo zato, da ti ne bi bil. Efektivno to včasih pomeni, da te prisilijo, da ne počneš tistega, kar bi moral. In si kupujejo čas. Ampak jim nič ne moreš. Ker taki pač so.
4. Kar naenkrat zamenjat jezik je … naporno. Sploh če ga ne poznaš toliko, da bi lahko samostojno govoril 5 minut. Sicer se hitro učim (poskušam), ampak vseeno. Poleg tega, da ne razumeš točnega pomena besed (posamezne je včasih tudi težko prevajati), španci govorijo precej hitro, in če zmoreš, dodaj zraven še narečne posebnosti. Je pa zanimivo kako se možgani hitro navadijo prepoznavat vzorce.
5. Pomembno je, da se v stanovanju počutiš doma. In ja, pohištvo ni preveč novo, cimri so kul in stanovanje ni preveč čisto. :)
6. Pomembno je, da razumeš kaj ti španci govorijo. Ker tu NIHČE ne zna angleško. Sicer se angleščine učijo v šolah, ampak zgolj pisno. Govorijo bolj malo in tudi slišijo bolj malo angleščine. Ves program na televiziji je sinhroniziran v španščino. Tako da angleščina, kaj je to?
7. Internet in telefonija sta dražja. SMS me pride ceneje, če pošiljam v Slovenijo iz Simobila, kot pa če pošiljam iz lokalne Vodafone kartice. Operaterji tu ločijo med pošiljanjem v svoje omrežje in v tuje omrežje, tako da te res oberejo kolikor morejo. Internet je dokaj drag, okoli 40e, dobiš pa določeno količino prenosa zastonj, kar je več, doplačaš, torej te spet skušajo obrat kolikor se da. Tako da se mularija na forumih nima kaj za pritoževat. Slovenija je tako majhna, da brez težav sledi oz. skoraj prehiteva napredek, to moramo zgolj še pošteno izkoristit. Brezžičnih omrežij je veliko, ampak vsa skrbno zaklenjena.
8. Mojito (Wikipedia) je kul.
9. Obriješ se lahko tudi s samo 6dcl vode. Včeraj se namreč spravim k britju, vzamem brisačo, peno, britvico, odromam do WCja, napenam brado, odprem britvico, odprem vodo. Vode pa ne. In potem je sledil drzni načrt in še bolj pretkana akcija britja zgolj s parimi decilitri vode. Ko pa sem končal, je voda seveda pritekla v parih minutah.
10. Brez olfa noža ne gre. Tako pač je.

3 Responses

 1. Jure Says:

  True :)

 2. Stella Says:

  1. True story.
  2. Jaz sem prisla v Barcelono med ferio in ja, majo Gardalande in sobe oddajajo po $100 tko da… sem spala vsepovsod po mestu+na zelezniski itd.
  3. Njim se jebe.
  4. Pazi se, ko cez en mesec ne bos vec razmisljal v slovenscini. In ja, ne bojo upocasnil.
  5. Recept: odpri ruzak in razmeči stvari kokr padejo. Feels like home. Worked like a charm for me. :)
  6. V bistvu tud ce znajo, se delajo, da te ne stekajo. Ce se pa lomis in trudis, so pa ze kr veseli ko bozicne jelke.
  7. Zal se splaca bit mala nepomembna drzava.
  8. Soy una sangria mujer.
  9. Hehehe, teh izkusenj ne bom delila.
  10. Se strinjam. V vsakem primeru.

  Buen viaje. Y vida. :)

 3. z Says:

  6. Ubistvu je anglescina zaj… ker pravila za izgovorjavo niso enolicna in pravzaprav ni cudno, da nastajajo engrish, spanglish in podobne. :P