~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » Blog Archive » Slovenska kultura in tri pike
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Slovenska kultura in tri pike

Posted on April 19th, 2006 in dovhcajt |

Že pred nekaj časa sem gledal nanizansko Slovenske izdelave, “Hotel poldruga zvezdica” po imenu, in še vedno moram povedat, da zadeva smrdi. Igralci, ki jih sicer vidiš v kvalitetnih igrah, se tu malodane delajo norca iz gledalca. Scena je tudi precej obetavna, hotel je namreč kraj, kjer se zgodi čuda stvari. V vsakem kolikor toliko smešnem filmu, ki pride iz holivuda, komu v pregrešno dragem hotelu v glavo prileti torta, lovijo miši ali pa glavni osebi v konfliktu za pol sekunde zgrešita isto dvigalo. Idej je dovolj za vesoljni potop. Ampak nekako vseeno Slavku Hrenu ne uspeva ustvariti komedije s kvalitetnim scenarijem. Tako se je zadnjič ena epizoda iztekla tako, da sta dva kmečka kerlca – eden je poskušal biti smešen tako, da bi naj bil na nek način sramežljiv – bivala v hotelu in na koncu opila vso osebje, ženske s svojo moškostjo, moške z žlahtno vodo, hotel pa je ostal v neredu. In kaj stori upraviteljica hotela? Reče “Ah saj bomo tole pozabili in bo vse v redu …”

Komedija se leta 2006 tako pač ne konča, tako bi se končala leta 1951, ko je Kocbek napisal Strah in pogum in bi se vsi smejali, da bi obdržali glavo.

Nu, to pa seveda še ne pomeni, da je Slovenska kultura zanič, na psu in vse-kar-še-spada-zraven. Najbolj nas rešuje Tine Strela s profesionalno kamero in montažo. Kaj bi brez mladih talentov… Nekoliko obetajo še Mesto petelinov, ampak prva epizoda kljub nekaterim zanimivim utrinkom trpi za isto boleznijo, kot Hotel poldruga zvezdica – pomanjkanjem dobrega scenarija.

2 Responses

  1. Stella Says:

    Ja,… v hotelu se res lahko marsikaj zgodi… sploh v hiški na gričku in to. Pa ni Hitchcock rabu nobenga seksača in nobenga toaletnega humorja (beri prdenje, kozlanje, prebavne motnje in variacije na temo). Ni rabu niti barve! Vsi velki heroji so mrtvi. Al kva.

  2. z Says:

    Tine Strela zivi! No, trenutno je v nebesih, ampak mislm da se vedno zivi :D