~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » 2011 » Maj
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Kolesarska zmaga: Bicike(LJ) in Android aplikacija

Posted on Maj 30th, 2011 in ljubljana, slovenija, zanimivosti |

Bicikelj je za kolesarje najboljša možna zmaga. S postavitvijo sistema za izposojo koles je mestna uprava končno kolo in kolesarje priznala kot pomemben del mestnega živeža.

Nasprotniki “razsipanja denarja” pravijo, da bi za 1,8 milijona evrov, kolikor je vreden posel postavitve sistema izposoje koles, lahko nakupili veliko več koles, pa vendar pozabljajo na eno zelo pomembno dejstvo: za kolo je potrebno skrbeti, mu zagotoviti streho, skrbeti, da je vedno primerno zaklenjen, da so zračnice primerno napolnjene, da zavore delujejo, občasno pa ga je potrebno tudi naoljiti. Shranjevanje kolesa zahteva kolesarnico, rizičen priklep na ograjo ali pa nošenje kolesa v stanovanje, kar pa tudi ni vedno možno.

Alternativa, vsaj za prvo izkušnjo mestne vožnje s kolesom, je izposoja, kjer odpadejo skoraj vse skrbi. Potrebno je le imeti dovolj sreče, da je ciljna postaja prosta, ko do nje prispete. Da ne boste neprijetno presenečeni, si lahko pomagate z Android aplikacijo, s katero pogledate zasedenost postaj. Aplikacijo je naredil Jernej Virag, malenkostno pa sem mu pomagal tudi sam.

Razmeroma enostavna vaja za ekonomiste bi bilo ekonomsko oceniti vrednost nizkega vstopnega praga za preizkus in uporabo kolesa, ki ga je uvedel BicikeLJ in to vrednost primerjati s ceno navadnih koles, ki bi jih kupili z vrednostjo celotnega zneska projekta, in predvideti kdaj se tehtnica prevesi. To bi bila zanimiva diploma ali seminarska naloga.

Še največji pomislek pri tej zmagi pa je zasebnost, saj naj bi bilo potrebno Europlakatu, ki je oglaševalska agencija, zaupati kup osebnih podatkov.

Zakaj mora vsak operater kakršnega koli omrežja javno objaviti pregled nad stanjem omrežja

Posted on Maj 18th, 2011 in opendata, slovenija |

Na Twitru se je razvila debata o Simobilovem občasnem nedelovanju omrežja, ki je za Simobilove uporabnike razmeroma znan pojav. Nikjer pa nisem mogel pogledati če je prišlo do napake na omrežju ali gre za vzdrževalna dela. Takih informacij na spletni strani Simobila ne boste našli.

Si predstavljate kaj bi se zgodilo, če bi vam elektro naenkrat nenapovedano izklopil elektriko? Ali pa ko sredi britja nenapovedano preneha teči voda in moraš uporabiti kreativne ideje, da lahko dokončaš svoje delo? Ljudje so sprva tečni, če pa se to dogaja pogost, pa se prilagodijo na nezanesljivost in si poiščejo ali ustvarijo alternative – zbiranje deževnice namesto vodovoda, baterijska svetilka za razsvetljavo v primeru odsotnosti elektrike in Vox.io v primeru nedelovanja operaterja mobilnega omrežja.

No, nekateri bodo želeli argumentirati, da je z vodovodom in elektriko drugače, da sta “nujno potrebna za življenje”. Prosim lepo, kako pa so živeli pred 200 leti, ko je bila elektrika zgolj nek čuden pojav, s katerim so se ukvarjali trije ljudje na svetu, in ko so po vodo hodili v vaške vodnjake? In ko se nekaj pripeti in moraš nujno opraviti telefonski klic, je lahko mobilni operater ravno tako nujno potreben za življenje. Ko me operater izda, bom tečen. Niti ne toliko zaradi tega, ker stvar tisti trenutek ne deluje, ampak predvsem zato, ker dobro vem, da se to stalno ponavlja in da je zadevo možno izpeljati bolj kvalitetno.

Pregledna in redno osvežena spletna stran s stanjem omrežja je prvi korak do izboljšanja. Uporabniki se privadijo, da lahko kadarkoli sami preverijo stanje omrežja, brez da bi morali čakati na telefonski liniji centra za pomoč uporabnikom in poslušati muziko, ki si je niso sami izbrali. Operater pa živi v strahu in bolečini, da mora javno objaviti nenapovedan izpad omrežja, skupaj s podrobnostmi kot so čas izpada, razlogi in trenutnim napredovanjem odprave izpada.

Ampak, dragi Simobil, to je bolečina, s katero podjetje zunanjo neprijetnost (nezadovoljstvo uporabnikov in nekvalitetna storitev) preslika v notranjo (javna osramotitev oz. uradno priznanje nesposobnosti), kar pa pomeni, da boste končno imeli motivacijo popraviti sedanje stanje. In končno bo lahko tudi navaden smrtnik izračunal kako zanesljiv ponudnik zares ste.

Javna skrivnost je, da je Simobilovo omrežje dokaj … “šibko”. Novost zame pa je, da morda (ali pa ne) ob 10h dopoldan izvajajo vzdrževalna dela, kar bi bilo sila nespametno početje. Vsekakor pa zadolženi za komunikacijo na Twittru ne deli bolečine z mano, ko pravi, da je “Vsake toliko je to [=dela na bazni postaji] potrebno. ;) ”.

Naj šramfajo in tipkajo ponoči, če ponujajo infrastrukturno storitev, sicer ima da dela.