~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » 2010 » Junij
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Enostavnost uporabe spletnih nagradnih iger

Posted on Junij 23rd, 2010 in comp, mediji, slovenija |

V zadnjem času so se na Slovenskem spletu razmahnile spletne nagradne igre. Od oblikovanja Šparovih vrečk, ki je manijo nakazal, do Nikonove spletne igre, ki je fenomenalen primer izvedbe spletne nagradne igre. Seveda pa se najdejo tudi manj uspešni posnemovalci.

No, nagradna igra Nikon zelo dobro uporabi vsa sodobna sredstva za dosego čim širše publike. Pri tem sta predvsem pomembna dva elementa – družabno omrežje Facebook in nizek prag sodelovanja. Zagotovo niso vsi opazili, ampak ta nagradna igra ima za sodelovanje izredno nizek prag. Za glasovanje je dovolj klik na gumb “glasuj” in ni potrebno izpolnjevanje polja z e-poštnim naslovom – v tem primeru si se pač odločil, da ne želiš sodelovati v žrebu za nagrado. Tehnično je glasovanje omejeno na eno glasovanje iz vsakega IP naslova na dan, s tako enostavno izvedbo glasovanja pa so si prislužili toliko obiska, da so se odločili, da bodo v ožji izbor za nagrajene sprejeli 500 namesto prvotnih 50 izdelkov.

Če je Nikonova nagradna igra fenomenalen uspeh, je nagradna igra, pri kateri oblikujete nalepke za hladilnik Beko popolna polomija. Nagradno igro sicer izvaja Big Bang, v kolikor še niste slišali za hladilnike Beko. Za glasovanje je potreben vnos e-poštnega naslova, na katerega se pošlje pošta. Ta pošta vsebuje povezavo, s katero lahko šele glasujete. Poleg tega je prejeta pošta uporabna zgolj v HTML formatu. To pomeni, da v nobenem primeru v nagradni igri ne morete sodelovati (niti zgolj glasovati), če ne vpišete e-poštnega naslova. Predvidevam, da je omejevanje glasov tehnično rešeno tako, da lahko vsaka oseba za enim e-poštnim naslovom glasuje enkrat na dan.

Od enega instinktivnega klika pri Nikonu do vpisovanja e-poštnega naslova, čakanja petih minut in šele potem klikanja na povezavo, ki glas odda pri nagradni igri Beko. Tudi s tehničnega vidika je veliko lažje namnožiti npr. 100 e-poštnih naslovov kot pa IP naslovov. Poleg tega lahko IP naslove še vedno omejite samo na Slovenske ponudnike in s tem zajamete samo Slovensko občinstvo, z e-poštnimi naslovi pa tega nikoli ne boste mogli narediti.

Tudi ob načrtovanju tako navidezno enostavne stvari, kot je spletna nagradna igra, lahko na koncu izvajalci podarijo spletu še eno spletno stran, ki je tako tehnično kot tudi uporabniško neustrezna in za katero bi bilo veliko bolje, če bi sploh ne obstajala.