~hruske Hruške, jabuke, jablane, čežane. » 2006 » September
Home Contact Sitemap

Hruške, jabuke, jablane, čežane.

Ste se gdaj vprašali, zakaj Najboljšega soseda nikoli ni doma, ko pridete na obisk?

Pojma nimam

Posted on September 21st, 2006 in dovhcajt |

Zakaj?

Albacete

Posted on September 20th, 2006 in dovhcajt |

Albacete je za španske razmere precej majhno mesto z okoli 150 oz. 160 tisoč prebivalci, hkrati je pa tudi precej zgoščeno. Po dosedanjih opažanjih je kot mesto brez predmestja; nisem videl veliko hiš, je pa tudi res, da nisem še hodil kaj dosti po obrobju. Vsi bloki so približno enako visoki in vsa okna imajo rolete do konca spuščene. Povsod so ploščice, tako znotraj hiš kot zunaj na ulici, le da one zunaj malo bolj smrdijo. Predvsem po (pasjem) dreku. Bajte so zidane ali iz kamna ali pa iz opeke. Kaj več pa v tem mestu tudi ni videti.

Zanimivo je, da ne poznajo dvojne zasteklitve, tako da je pozimi verjetno res mraz, glede na to, da je radiator precej mali. Ampak do tam je še daleč.

Modrosti prvih 5 dni Španije

Posted on September 19th, 2006 in dovhcajt |

1. Če se da, letiš direkt. Poleg tega, da ni ravno prijetno spati na letališču ali letalu, je nadvse neprijetno, če letalo zamuja 2 uri, ker se ti potem polno preveč stvari časovno zamakne.
2. Ko rabiš sobo, jo rabiš. In žal za njo drago plačaš, ker se odločiš prispeti v Španijo ravno med ferio, vsesplošnim mestnim praznovanjem. Nekako tako pomembnim, kot bi v Ljubljani zaprli Slovensko vse od Bavarskega dvora pa do Aškerčeve, seveda poleg starega mestnega jedra, namesto običajnega prometa pa bi tam postavili Gardaland. In to je razlog, da se skoraj vse štacune in uradi in še kaj koristnega zapro predčasno.
3. No te preocupes. Španci se na čase zares potrudijo, da so preobremenjeni samo zato, da ti ne bi bil. Efektivno to včasih pomeni, da te prisilijo, da ne počneš tistega, kar bi moral. In si kupujejo čas. Ampak jim nič ne moreš. Ker taki pač so.
4. Kar naenkrat zamenjat jezik je … naporno. Sploh če ga ne poznaš toliko, da bi lahko samostojno govoril 5 minut. Sicer se hitro učim (poskušam), ampak vseeno. Poleg tega, da ne razumeš točnega pomena besed (posamezne je včasih tudi težko prevajati), španci govorijo precej hitro, in če zmoreš, dodaj zraven še narečne posebnosti. Je pa zanimivo kako se možgani hitro navadijo prepoznavat vzorce.
5. Pomembno je, da se v stanovanju počutiš doma. In ja, pohištvo ni preveč novo, cimri so kul in stanovanje ni preveč čisto. :)
6. Pomembno je, da razumeš kaj ti španci govorijo. Ker tu NIHČE ne zna angleško. Sicer se angleščine učijo v šolah, ampak zgolj pisno. Govorijo bolj malo in tudi slišijo bolj malo angleščine. Ves program na televiziji je sinhroniziran v španščino. Tako da angleščina, kaj je to?
7. Internet in telefonija sta dražja. SMS me pride ceneje, če pošiljam v Slovenijo iz Simobila, kot pa če pošiljam iz lokalne Vodafone kartice. Operaterji tu ločijo med pošiljanjem v svoje omrežje in v tuje omrežje, tako da te res oberejo kolikor morejo. Internet je dokaj drag, okoli 40e, dobiš pa določeno količino prenosa zastonj, kar je več, doplačaš, torej te spet skušajo obrat kolikor se da. Tako da se mularija na forumih nima kaj za pritoževat. Slovenija je tako majhna, da brez težav sledi oz. skoraj prehiteva napredek, to moramo zgolj še pošteno izkoristit. Brezžičnih omrežij je veliko, ampak vsa skrbno zaklenjena.
8. Mojito (Wikipedia) je kul.
9. Obriješ se lahko tudi s samo 6dcl vode. Včeraj se namreč spravim k britju, vzamem brisačo, peno, britvico, odromam do WCja, napenam brado, odprem britvico, odprem vodo. Vode pa ne. In potem je sledil drzni načrt in še bolj pretkana akcija britja zgolj s parimi decilitri vode. Ko pa sem končal, je voda seveda pritekla v parih minutah.
10. Brez olfa noža ne gre. Tako pač je.

Kmalu …

Posted on September 12th, 2006 in dovhcajt |

… se vidmo.

Hibernacija v Debianu

Posted on September 5th, 2006 in debian, linux |

Precej enostavno, pravzaprav.

apt-get install uswsusp hibernate linux-image-2.6.17-2-686

Zaradi hrošča v Debianu:

mkdir tmpdir; cd tmpdir
apt-get source hibernate
cp hibernate-1.93/ususpend.conf /etc/hibernate/

Potrebujete vsaj 2.6.17 jedro, s starejšimi ne bo šlo.

Potem sledi še malo igranja z datotekami v /etc/hibernate, še posebej priporočam common.conf. Tu si lahko nastavljate kaj se zažene, kateri moduli se odstranijo pred hibernacijo in podobno. Da natančneje vidite kaj se dogaja, ko gre sistem v oz. iz hibernacije, potem poskusite ukaz

hibernate -n -d3

(kot root).

Če hibernate poženete s “sudo”, vam ostanejo uporabniške nastavitve, tako da se lahko potem igrate z dcop in ob hibernaciji pošljete Kopete in Kmail sporočilo, da naj se odklopita.

Zadeva je sicer še ni popolnoma varna, pa tudi traja kar dolgo, da se vsa vsebina RAM shrani na disk. Je pa prijetno, ko lahko človek nadaljuje delo tam, kjer ga je končal, in mu ni potrebno na novo postavljati delovnega okolja.

Komentarji so izklopljeni