~haip06 Haip 06 » Program OLD SLO

Program OLD SLO

Posted by skatey on September 8th, 2006

HAIP06 predstavlja: Rama Costentino in Platoniq: Burnstation (Španija), Time’s Up (Avstrija), FunkFeuer: Free Net Ljubljana (Avstrija), Monochrom (Avstrija), Metafor (Švica), Gabriel Finch Salsaman: LiVES (Velika Britanija), Rodrigo Derteano (Peru), Kentaro Fukuchi (Japonska), Frank Barknecht (Nemčija), Daniel Fischer (Nemčija), Shaina Anand (Indija), Bob Miloševič (Srbija), Stefan Doepner (Nemčija/Slovenija), Borut Savski, Luka Prinčič, Slavko Glamočanin, Boštjan Špetič, Mould, Err0r (vsi Slovenija) in drugi.

//

//

Delavnica: Free Net
Ideja: FunkFeuer Austria (Avstrija)
Izvedba: FunkFeuer, Kiberpipa Free NetNa festivalu HAIP se bo predstavila ekipa FunkFeuer Austria Free Net s prezentacijo in delavnico o samogradnji prostega Wi-Fi omrežja, na kateri bodo vodili udeležence skozi vse korake, potrebne za izgradnjo lastnega prostega Wi-Fi omrežja. Pričakovan rezultat delavnice je vzpostavljena pokritost prizorišč festivala in bližnje okolice z brezžičnim internetom, kasneje pa pričakujemo nadgradnjo in širitev omrežja na druge lokacije. To pa bo možno samo s prispevki skupnosti, saj je omrežje konceptualizirano kot povezava enakovrednih točk, katere prispevajo posamezniki ali organizacije na lokacijah. Zato na tem mestu pozivamo vse željne sodelovanja in pomoči pri vzpostavitvi omrežja, da prispevajo svoje znanje, ideje, strehe, balkone ali opremo za čimvečjo pokritost – povabite tudi prijatelje, kolege, znance in vse ostale potencialne uporabnike prostega brezžičnega interneta!Podrobnejše informacije na e-pošti haip@kiberpipa.org.

//

//

Projekt: Roboexotica
Avtor: monochrom (Avstrija)

Vlogi koktejl robotike kot kazalniku stopnje integracije tehnoloških inovacij v človeškem življenjskem prostoru, je bilo posvečenih premalo razprav. Prav tako se še ni ovrednotilo vedno pogostejšega pojava radikalnega hedonizma v komunikaciji med človekom in strojem. Roboexotika je poskus, ki naj bi zapolnil to praznino kot mikromehanična sprememba paradigme v svetu brezmejnega kapitala. Turing bi bil zagotovo navdušen. Javna fikcija - Roboti za (skoraj) vsakogar! Javna fikcija naslavlja dva različna načina skupinskega ustvarjanja tehnoloških produktov in družbenih konvencij. Na eni strani se naslanja na dejstvo, da sta družba in tehnologija osnovani tudi na fikcijah, ki jih sami ustvarjata. Roboti predstavljajo fantazijo o post humanizmu (družbi brez človeka) ter naše želje o boljši družbi z drugačno razdelitvijo dela. Po drugi strani pa se robotika razvija neodvisno od modernih zahtev po uporabnosti in zato se je, v skladu s paradigmo, da se kompleksnih procesov ne da simulirati z linearno logiko, v preteklih nekaj letih razvil nov pristop.

Več na: http://roboexotica.org

//

//

Projekt: CelloBot
Avtor: Stefan Doepner (Avstrija)

CelloBot

CelloBot je pnevmatski igralec violončela, ki lahko igra komponirano glasbo, mogoče pa ga je upravljati tudi v živo. Za kontrolo uporablja MIDI note in krmilno elektroniko f18controller.
Razvit je bil za performans na prireditvi Slovenska Gazela 2005, zdaj pa je nadgrajen tako, da ima 2 prsta vel in boljši oprijem vratu. Zadnji performans CelloBot-a je bil v GAK Bremen Maja 2006.

Več: http://www.f18institute.org

//

//

Projekt: Robot Totem
Avtor: Stefan Doepner (Avstrija)

Robot Totem

Robot Totem je enostavna konstrukcija iz bambusovega lesa s tremi sklepi, ki jih poganjajo pnevmatske mišice, krmiljene z elektroniko f18-ctrl. Robot ima vgrajeno tudi kamero, ki kaže trenutni pogled robota. Skulptura s svojim ne povsem kontroliranim dviganjem in padanjem različnih stopenj in hitrosti predstavlja željo po rasti in samo-predstavitvi.

Več: http://www.f18institute.org

//

//

Projekt: LED Throwies
Ideja: Graffiti Research Lab
Izvedba: KiberpipaLED Throwie

LED Throwies je akcijski hardverski projekt okoljske medijske umetnosti, ki ga je razvil Graffiti Research Lab del projekta Eyebeam R&D OpenLab. LED Throwies je projekt, ki promovira preprosto in vsakdanjo rabo tehnologije s katero lahko svetlobno obarvamo železne površine urbanih pročelij. En element, imenovan Throwie je sestavljen iz litijeve baterije, 10mm LED diode in magneta, ki jih zlepimo skupaj. Skupina udeležencev delavnice jih tako v predstavitvenem pohodo skozi urbano okolje dobesedno pomeče na pročelja mestnih hiš, ulic, avtobusov in uličnih luči.

Več na: http://graffitiresearchlab.com

//

//

Projekt: Short-Circuited Tele-Vision ali Hack Act Interact Progress
(Neposredni video prenos iz obstoječih nadzornih kamer)
Artist: Shaina Anand (Indija)

Večkratni pogledi nadzora iz skritih arhitektur naših mest. Naredimo nadzor javen, če že vedno bolj zanikamo različne oblike zasebnosti med tem ko se pogajamo za svoja telesa v javnem prostoru. Iz teh skupnih dejanj ustvarimo medije našega mesta. Uporabimo ta platna, te okvire alternativne arhitekture, ki grozi s svojim dozdevnim zastraševanjem, voajerizmom in nazorom, za ustvarjanje novih medijev na mestu samem: ambientalni in naključni pogovori, vedenje, javni izrazi nepokorščine, absurdni odzivi, glasba, poezija, propaganda, razprave, konference. Hekati poglede obstoječih nadzornih kamer, ki so uporabljane v javno/zasebnih prostorih. Video signali iz teh kamer so usmerjeni v delilnik slike, ki ustvari novo podobo sestavljeno iz štirih pogledov kamer. Mikrofoni zelo izpostavljeno visijo s stropa znotraj vsakega pogleda in tako dajejo vtis odrske postavitve na določenih lokacijah. Na vsaki lokaciji je tudi televizijska slika s končno sestavljeno podobo, ki zagotavlja audio in video povratno zvezo vsakega trenutka.

www.chitrakarkhana.net

//

//

Projekt in prezentacija: Locative media
Avtor: Ashok Sukumaran (Indija)

Ashok Sukumaran bo predstavil poseben koncept streljanja predmetov z namenom, da bi jih zagnali k delovanju. Med ostalimi deli, ki raziskujejo temeljne elemente interakcije med človekom in strojem, se je Ashok posvetil področju pošiljanja podatkov na dolge razdalje s pomočjo modulacije svetlobe. To je področje preoblikovanja odprtokodnega sistema laserskih oznak, ki jih uporabljajo za vojaško urjenje in rekreacijske dejavnosti t. i. laserskih iger. na festivalu bo avtor razvil več različnih načinov opisanega optičnega signaliziranja. Prav tako bo pripravil predstavitev o tem, o interaktivnosti njegovih del kot inverziji različnih tendenc znotraj interaktivne umetnosti. Obravnaval bo tudi vprašanje ali so usmerjena orožja ali oblak RFID končni mediji za lociranje.

Web: http://users.dma.ucla.edu/~suku

//

//

Instalacija: BurnStation

Koncept: Rama, Platoniq (španija)

Izvedba: Err0r

BurnStationBurnStation je mobilna postaja za razmnoževanje zvočnih datotek, ki na svoji poti po urbanem okolju, omogoča brezplačno distribucijo glasbe. BurnStation je hkrati tehnologija in hkrati lokalna mreža. Predvsem pa je družbeni dogodek, ki združuje ljudi ob poslušanju in širjenju zvočnih datotek z licenco Copyleft. BurnStation je odprtokodni in nekomercialni projekt, ki se poslužuje novih sredstev za prosto mrežno distribucijo. Osnovan je na popolnoma brezplačnem programu Burn Station, ki so ga razvili Platoniq in Rama. Namen projekta je vzpostavitev vezi med medijskim prostorom in fizičnim prostorom mesta.

Splet: www.platoniq.net/burnstation

//

//

Delavnica: Modelling physical particle systems using Pd’s data structures

Avtor: Frank Barknecht (Nemčija)


Pure Data je prosto in odprtokodno grafično programsko okolje za manipulacijo v realnem času. Namenjeno je umetnikom s področja vizualnih umetnosti, gledališča, plesa, glasbe, inštalacij, performansov in medijskih umetniških del. Pure Data je primeren za vse začetnike, ki šele nameravajo povezati tehnologijo s svojim delom in za že izkušene medijske umetnike, ki želijo spoznati nove pripomočke in nove načine za njihovo uporabo v enotnem okolju. Na delavnici se boste naučili vse o Pure Data, od samih osnov do najbolj zanimivih načinov uporabe. Z uporabo kreativnega Pure:Dyne GNU/Linux operacijskega sistema, se boste naučili oblikovanja zvokov v realnem času, audio-vizualne tehnike, fizičnega oblikovanja z Gem in PmPD/MSD, kako razširiti PD v hardware in elektronike z uporabo CAT/purr in generiranje 2D/3D podob z uporabo Packet Forth.

Splet: goto10.org, footils.org/cms

//

//

//

Performans in prezentacija: EffecTV
Avtor: Kentaro Fukuchi (Japonska)

EffecTVEffecTV je video efektor v realnem času, ki omogoča gledanje televizije ali videa, spremenjenega z neverjetnimi efekti. Tako npr. efekt SloFastTV predvaja trenutni video signal v obratni smeri z nekonstantno hitrostjo: ko je medponilnik prazen se video predvaja s polovično hitrostjo, ko je medpomnilnik pol pa se predvaja z dvakratno hitrostjo dokler ne ponovno ujame prenosa v živo.
To povzroči zastoj trenutne slike od nič do polovice sekunde. Premiki s konstantno hitrostjo tako najprej izgledajo počasni, potem pa zelo hitri.

Več: http://megaui.net/fukuchi/index.en.html

////

Performance & Presentation: LiVES

Artist: Salsaman (Velika Britanija)

LiVES nastaja od leta 2002 kot prost odprtokodni urejevalnik videa in VJ orodje za Linux. Je pLiVESreprost in zmogljiv za uporabo, saj je majhen glede na obseg, vendar ima številne napredne lastnosti. LiVES vam omogoča urejanje in ustvarjanje videja neposredno, brez dodatnih nastavitev ločjlivosti in formatov. LiVES vam omogoča ustvarjanje svojih lastnih orodij, pripomočkov in efektov s pomočjo vgrajanega RFX builderja. LiVES je namenjen digitalnim video umetnikom, ki ustvarjajo lastne vsebine, urednikom, ki ustvarjajo profesionalni video, in VJ-jem, ki želijo manipulirati s spektakularnimi podobami. Program je razvil Gabriel Finch (Salsaman), ki je video umetnik, mednarodni VJ, glavni razvijalec LiVES in eden od avtorjev Livida.

Več na: http://lives.sourceforge.net

//

//

Delavnica: Delavnica AA (amplifikacija & avtomatizacija)
Avtorja: Borut Savski (Slovenija), Stefan Doepner (Nemčija/Slovenija)
Datum: 18. in 19. 10.2006, od 16.00 do 19.00

Na delavnici bosa avtorja prikazala svoje različne pristope, izkušnje in rešitve pri kreaciji neživih, para-živih organizmov. Lahko se oglašajo, barvajo, svetijo, premikajo… in vedno je nekje točka odločitve. Zanima nas predvsem minimum avtonomije in zato potrebnih prijemov, kjer pa se morda že zasluti poezija (gr.: poiesis – kreacija; iz poiein – narediti) – odsev življenja. Svet mehanskih objektov pa naj ne bi ostal ločen od miselnih struktur. Nadejava se udeležbe posameznikov in posameznic, ki bi lahko prispevali k razširitvi tega še zdaleč ne izključno tehnološkega polja.
Delavnica bo žanrsko nekje vmes med reprezentacijo (predavanjem, predstavitvijo) in komunikacijo/ kreacijo. Izdelati se v kratkem času ne da ničesar, v obliki idej in obstoječih kreacij pokazati in nakazati pa že precej več. Torej povabimo sodelujoče, naj prinesejo in predstavijo svoja obstoječa dela, ki ustrezajo raziskovanju avtonomnih (gr.: Auto-Nomos – tistih, ki si sami določajo zakone (gibanja, zvočenja, svetenja…); nomos – zakon) struktur. Na delavnico se je treba predgodno prijaviti na haip@kiberpipa.org

Opomba: delavnica bo potekala v angleškem jeziku

//

//

Prezentacija: Znebite se Flasha tako da ga uporabite
Avtor: Daniel P. Fischer (Nemčija)

xinf (”xinf ni Flash”) je navzkrižno zaganjalno okolje, ki vam bo omočaloustvarjanje grafičnih vmesnikov za tri različna izvajanja: Adobe Flash Player, Firefox JavaScript in navidezni stroj “neko”, ki deluje v okoljih Linux/OSX/Windows z uporabo OpenGL in GStreamer. Nadgradil bo prevajalnik in programski jezik haXe Nicolasa Cannassea (ki je preprost za učenje) z naborom grafičnih primitivov in dogodkovnim modelom, ter tako omogočil nov stil razvoja, pri katerem komponente napisane za eno platmformo nespremenjeno delujejo tudi na drugih. Web 3.0 – prihajamo! Daniel vam bo predstavil potencial xinfa, opisal svoj najnovejši načrt za dominacijo sveta in vas poskusil podkupiti s slavo in pomembnostjo, ki vam jo bo prineslo vaše sodelovanje pri razvoju xinfa.

Več info: http://iterative.org/

//

//

Avtor: Bob Miloševič (Srbija)

Bob Miloševič (Srbija) bo nastopil z audiovizualnim performansom, kjer se noise zvok kot generira izključno iz feedbacka, video pa je ustvarjen iz »izposojenih« satelitskih posnetkov in raznih distorzij. Performans je tipični glitch art, ki reciklira drope, buge, skremble, piksle in šume. Njegov VJ-ski nastop je oblika klubskega nastopanja, v katerem je barvit video ustvarjen na videomešalki iz feedbacka. Glasbeno podlago ustvarja beograjski glasbenik Woo, ki s pomočjo mobilnih telefonov in daljinskih upravljalcev manipulira električno kitaro.

//

//

Performans: Nova Viator, audiovizualni performans
Avtor: Luka Prinčič
Prizorišče: Klub K4

Sicer v tem prostoru bolj znan po svojih lomljenih ritmih, bo Luka Prinčic tokrat pokazal glitchy-noizersko hrupno-nadronirano raziskovanje zvočnih tekstur, v glavnem bazirano na granularni sintezi, mogoče pa že tudi na algoritmičnem komponiranju ritmov in melodij (trenutno nekaj skrivnostnega v nastajanju). Ob tem pa bo mozno videti živo aplikacijo novega modularnega video ‘toolkita’ za Pure Data za Linux “Kinoko”. A vsebinsko: kreacija prostih, avtonomnih in neodvisnih zvočnih in vizualnih svetov, ki kritično in ustvarjalno reflektirajo sedanjost in njeno medijsko zasičeno stanje, je bistvenega pomena za kakršnokoli nadaljevanje in socialno-individualno spremembno statusa quo.

Več informacij: http://viator.si

//

//

Instalacija:Decoupage
Avtor: Boštjan Špetič (Slovenija)
Prizorišče: Študenstka arena 2006, Gospodarsko razstavišče

Decoupage je računalniški program, interaktivno subverzivno orodje za poglabljanje v strukture sodobnih medijev in njihovega vpliva na temelje našega vedenja o svetu. Obiskovalec ‘chata’ z računalnikom, in iz njunega dialoga se ustvari film, v katerem stavke dialoga nadomestijo s podobnimi stavki iz znanih filmov ali nadaljevank. Obiskovalec je tako najprej postavljen v vlogo radovedneža, ki preiskuša računalnik s Turingovim testom, zatem pa v običajno vlogo tv gledalca. V prvem delu ga računalnik preseneti s presenetljivo pronicljivostjo in nepredvidljivostjo odgovorov, ki jo omogoča velika količina pravih filmskih dialogov, iz katerih računalnik črpa svojo navidezno inteligentnost. Običajno ni vizualno koherenten in spominja na dadaistične kolaže ali filmske napovednike. Kot tak ne omogoča užitka ob gledanju, temveč izziva gledalčevo miselno aktivnost, prepoznavanje besedilnega smisla, kot ga je sam zgradil skozi pogovor, v nehomogeni vizualni strukturi. S tem medij, ki sicer temelji ravno na enotnosti (slike in pripovedi) v času, razcepi na njegove gradnike (kadre) in vsili zavestni premislek temeljnih postavk sprejemanja medija.
Domača stran projekta: Decoupage

//

//

Razstava: V-Pong
Avtor: Slavko Glamočanin (Slovenija)

Interaktivna instalacija V-Pong je post avantgardna estetizacija interakcije človeka in računalnika s pomočjo novodobnih vmesnikov. Virtualno tako postane realno. Realno pa postane resno zabavno!

Več informacij: www.glamocanin.net

//

//

//

//

Performans: texture dept. (električno zvočno-vizualno oddajanje)
Avtor: Mould 2=o (Slovenija)

Tandem Mould 2=o se ukvarja z električnolesenim donenjem hrupnih prepletov digitalnih/analognih elektronskih preparatov ter tkanja brusilnih zvočnih struktur v času s pomočjo prevezanih signalov, prekritih vzorčenih zvokov, ponarejenih spominov na ton ter zdroba oscilacij. Sam zvok spominja na feedback nemire v gorskih kočah z občasnimi vdori defragmentiranih pravljic zarjavelih vezij. Navkljub privzeti sterilnosti medija vsebujejo njune improvizirane eterične in meteorološke sonične skulpture dobršno mero organskega navora in podrastja. Ciruse, stratuse in kumuluse bosta tokrat predla v teksturni inkarnaciji, pospremljena z namenskimi tapetami.

Pri_Poženel – hardware[spk]
Pri_Bončina – software[spk/proj]

Več na: http://mould2o.blogspot.com

//

//