postlab PostBlog » Zbogom zasebnost v Linzu

Zbogom zasebnost v Linzu

“Zbogom zasebnosti” bo v avstrijskem postindustrijskem Linzu med 5. in 11. 9 v slovo želel že osemindvajseti mednarodni festival Ars Electronica. Tema letošnjega festivala, bo raziskovala kaj pomeni enostavnost oz. kompleksnost v politiki, življenju, umetnosti in tehnologiji.

Tematski fokus festivala raziskuje današnji status zasebne in javne sfere ter njunega razmerja ter opozarja na današnjo kulturno klimo v spektr kateri se zdi vs ejavno in nič več zasebni. Opozarja na vsakdan, ki je ukleščen med strah vzbujajoče scenarije nevidnega nadzora in entuziazem s katerim s pomočjo digitalnih medijev postavljamo na oder javne osebnosti. Skozi simpozij, razstave, performanse in intervencije prdstavlja realnost razmerja med panopticonom in dovršeno osebno svobodo izražanja.
Najbolj odmeven dogodek pa bo letos vsekakor zopet podelitev mednarodnih nagrad za vrhunska dela medijske umetnosti, kjer bodo z zlatimi Nicami nagradili šest področij: V kategoriji Computer Animation / Film / VFX nagrajeni Ben Hibon z animacijo Codehunters , v kategoriji digitalne glasbe Masahiro Miwa z Reverse Simulation Music, v kategoriji Hybrid Art avstralski kolektiv Symbiotica, v kategoriji Digital Communities brazilski softver in skupnost Overmundo , v kategoriji za mlade u19 projekt VoIP-Wiki in v kategoriji Intractive Art indijski umetnik Ashok Sukumaran z interaktivnim delom Park View Hotel, ki je bil kot prototip razstavljen na festivalu HAIP v letu 2006.
animationŠtipendijo za umetnost in tehnologijo v katgoriji [THE NEXT IDEA] j prejel projekt SUN_D švicarskega avtorja Jonasa Burkija, MEDIA.ART.RESEARCH AWARD j prejela dizertacija Exe.cut[up]able statements – Poetische Kalküle und Phantasmen des selbst-ausführenden Texts, Floriana Cramerja. Letos novo nagrado za Media.Art.Research je nagrajen vrhunski team Ludwig Boltzmann Institute.

Več na: www.aec.at

Comments are closed.