postlab PostBlog » 2008 » Avgust

Archive for Avgust, 2008

Nova kulturna ekonomija na Ars Electronici

Torek, Avgust 26th, 2008

ars electronica

Od 4. do 9. septembra 2008 bo linški festival Ars Electronica, z naslovom Nova kulturna ekonomija (angl. A New Cultural Economy), prevrednotil vrednost intelektualne lastnine in se pri tem dotaknil enega od jedrnih problemov sodobne družbe temelječe na znanju.
Tematika festivala se dotika razkoraka med svobodo informacij in avtorskim pravom, med priložnostim za velike profite in vizijo družbe temelječe na prostem znanju, ki skuša zgraditi svojo novo ekonomijo na podlagi kreativnosti in inovacije. Programski snovalci festivala menijo, da regulacija na tem področju ne sme biti prepuščena samo pravnim strokovnjakom in MBAjevcem.
Umetniška in teoretska raziskovanja, ki bodo tudi letos predstavljena v obliki simpozijev, razstav, performansov in intervencij, bodo tudi letos prestopila prag konvencionalnega predstavljanja in zavzela celotno mesto Linz. Tako bo letošnja razstava na raznih lokacijah: v stavbi Univerze za umetnost, Pfarrplatzu in Brucknerhausu na temo Nova kulturna ekonomija, Pfarrplatz v Centru za sodobno umetnost bo razstava CyberArts zopet prikazovala nagrajene projekte z Prix Ars Electronica. Tako so nagrade Golden Nica letos pristale v rokah: Lavisa in Maciek Szczerbowskega za Madame Tutli-Putli v kategoriji računalniška animacija; skupine Music Technology Group za Reactable v kategoriji digitalna glasba; Evansove in Hansenena (HEHE) za Pollstream – Nuage Vert v kategoriji hibridnih umetnosti; Bismarcku za Image Fulgurator v kategoriji interaktivne umetnosti; neprofitni organizaciji 1kg more v kategoriji digitalnih skupnosti.
Letošnji kampus je posvečen prestižnemu tehnološkemu inštitutu Univerzi v Tokiju, kjer bo predstavljen že delujoč sistem kreativne ekonomije. Dogodkovni in koncertni del bo postregel z vrhunci kot so: elektronski glasbeni projekt Richarda Dorfmeistra in Ruperta Huberta – Tosca, avdiovizualno inštalacijo računalniškega vida Episureo – zusammenfließen avtorjev Sebastiana Neitscha in Stefana Schwabeja, Hyperwerkovo razstavo “acar2” in “Interface Cultures.” Muzej sodobne umetnosti Lentos bo letos prav posebej zanimiv, saj bo na razstavi Ecology of the Techno Mind gostil mlado umetniško sceno iz Slovenije, ki v Galeriji Kapelica, delu Zavoda K6/4. Tako se bodo predtavili naslednji avtorji: Iztok Amon, Marko Batista, skupina BridA umetnikov Tom Kersevan, Jurij Pavlica, Sendi Mango, Miha Ciglar in Nika Autor, Patricia Ando Cvetkovič, Luka Dekleva in Luka Prinčič, Stefan Doepner iz f18instituta, Tomaz Grom, Janez Janša z Aksiomo, Andrej Kamnik v sodelovanju z Markom Pihlar, Sasa J. Maechtig z Uniki, Octex, Marko Peljhan, Borut Savski, Saso Sedlaček, Irena Tomažin, Polona Tratnik, Tao G. Vrhovec Sambolec, Dunja Zupančič & Miha Turšic & Dragan Živadinov.

Več na: www.aec.at/culturaleconomy
Več o razstavi Ecology of the Techno Mind: http://www.aec.at/en/festival2008/program

Reblog this post [with Zemanta]