postlab PostBlog » 2006 » November

Archive for November, 2006

DWI.bot

Torek, November 28th, 2006

DWIbot

DWI.bot: robot simulator vožnje pod vplivom alkohola >> DWI.bot:the post-cocktail driving while intoxicated robot

Sreda, November 22nd, 2006

DWI

V postLABU se s porodnimi mukami rojeva DWI.bot: robot simulator vožnje pod vplivom alkohola, ki na zabaven način simulira vožnjo pod vplivom alkohola, narejen v postLAB-u – Kiberpipinem laboratoriju za medijsko umetnost.
DWI.bot je na prvi pogled zabavna izkušnja, ki simulira vožnjo domov po robotski zabavi s koktejli, s pijanim robotskim šoferjem. Groteskno plačilo za vožnjo, ki ga izvedemo v obliki alkoholne pijače, nakazuje navidezno povezavo med barskim prijateljevanjem ter razblinjanjem razosebljene hipokrizije valutne izmenjave. Na drugi strani se z robotom odpira resna diskusija o obdobju ki sledi po zaupanju v prenos odgovornosti, javni odgovornosti in etičnem dolgu tretji osebi.

Kreativci: Miloš Krajnc, Borut Kumperščak, Mija Lorbek
Posebna zahvala: Borut Savski, Daša Lakner

>>

DWI.bot: the post-cocktail driving while intoxicated robot a post-cocktail robot made by the postLAB crew of Slovenian computer and art centre Cyberpipe. DWI.bot is an amusing experience at the first glance, whilst it simulates the funny ride home with the drunk robot driver after an cocktail robots party. The grotesque rate for ride which is paid in alcoholic goods implies the seeming connection of cocktail friends and dissolution of the depersonalized hypocrisy of currency exchange. On the other hand the robot opens serious questions about the post-trust era of responsibility shifts, public responsibility and ethical debt to the second party.

Creatives: Miloš Krajnc, Borut Kumperščak, Mija Lorbek
Special thanks: Borut Savski, Daša Lakner

postLAB v novembru >> postLAB in November

Torek, November 7th, 2006

postlabnov

V virtualnem in fizičnem prostoru postLABa se v času najlepšega jesenskega meseca gradi POSTkoktejl.bot, kolažira se pipaCast oktober in gosti rezidenčni ustvarjalec Matevž Leskovšek s skupino Err0r.
postLAB v novembru razvija zabavnega simulacijskega robota s katerim se bo predstavil na avstrijskem festivalu zabavne robotike roboexotica na Dunaju v začetku decembra. Robot spada v kategorjo POSTkoktejl.bota in se v embrionalni fazi imenuje drunkDriver. Organizatorji roboexotice menijo, da je vlogi koktejl robotike kot kazalniku stopnje integracije tehnoloških inovacij v človeškem življenjskem prostoru, posvečenih premalo razprav. Prav tako se še ni ovrednotilo vedno pogostejšega pojava radikalnega hedonizma v komunikaciji med človekom in strojem. Roboexotika je poskus, ki naj bi zapolnil to praznino kot mikromehanična sprememba paradigme v svetu brezmejnega kapitala.
S standardno hitrostjo nastaja druga sezona pipaCasta v oktobrski izdaji, ki bo z bogatim kiberpipinim dogajanjem od otvoritve do festivala HAIP nakrmila RSS. Prvo sezono pipaCastov si lahko ogledate tukaj.
Matevž Leskovšek bo s pomočjo kreativne skupine Err0r v novembru v postLABu razvijal interaktivno zvočno inštalacijo Dih glasbe. Izhodiščna točka projekta ‘Vsa glasba je že v nas samih’ pred obiskovalca postavi glasbeni sistem, ki se v realnem času odziva na njegovo dihanje – njegov ritem in globino. Skozi najbolj primaren način, torej z dihanjem, obiskovalec ustvarja glasbo – s tem pa se spremeni tudi zaznava same glasbe – zvoki niso več interpretirani strogo analitično, temveč skozi odziv telesa. Senzor dihanja upošteva dva parametra: ritem dihanja narekuje ritem glasbe, globina diha pa v glasbi bogati aranžma in ustvarja zvočno podobo. S celotnim programom in navodili za izdelavo senzorja, ki so na voljo tukaj , vas avtorji tudi vabijo k postavljanju svojega sistema!

postLAB v oktobru >> postLAB in October

Torek, November 7th, 2006

HAIP
postLAB v oktobru aktivno sodeluje pri organizaciji multimedijskega festivala odprtih tehnologij HAIP 06, ki se bo odvijal med 17.-21.10.06 na več prizoriščih: v Kiberpipi, Klubu K4, kavarni Metropol, bivši knjigarni Transtroemer, v bivši tovarni Rog, na Gospodarskem razstavišču v okviru Študentske Arene in na Železniški postaji Ljubljana.
Festival HAIP bo tokrat potekal drugič (prvi festival se je zgodil junija 2004) in bo predstavil intermedijske umetnostne oblike, izhajajoče iz rabe odprtih tehnologij. Program bo sestavljen iz pestrega nabora dogodkov, kjer se bodo predstavili številni domači in tuji obetajoči in uveljavljeni umetniki in kreativci, usmerjeni v intermedijske umetniške prakse, podprte z odprtimi standardi. Osrednja tema letošnjega festivala bodo odprti pristopi k tehnologijam in kreativnosti skozi mreženje, dela pa bodo predstavljena v obliki razstave, instalacij, delavnic, performansov, predavanj in predstavitev, seveda pa vseh pet dni ne bo manjkalo druženja in zabave!
.
Več o festivalu na http://www.kiberpipa.org/~haip06/