postlab
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /etc/wordpress/wp-config.php:11) in /usr/share/wordpress/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
PostBlog http://www.kiberpipa.org/postlab Media art extravaganza Tue, 26 Aug 2008 10:12:07 +0000 sl hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Nova kulturna ekonomija na Ars Electronici http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=31 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=31#comments Tue, 26 Aug 2008 10:05:17 +0000 kumpri http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=31 ars electronica

Od 4. do 9. septembra 2008 bo linški festival Ars Electronica, z naslovom Nova kulturna ekonomija (angl. A New Cultural Economy), prevrednotil vrednost intelektualne lastnine in se pri tem dotaknil enega od jedrnih problemov sodobne družbe temelječe na znanju.
Tematika festivala se dotika razkoraka med svobodo informacij in avtorskim pravom, med priložnostim za velike profite in vizijo družbe temelječe na prostem znanju, ki skuša zgraditi svojo novo ekonomijo na podlagi kreativnosti in inovacije. Programski snovalci festivala menijo, da regulacija na tem področju ne sme biti prepuščena samo pravnim strokovnjakom in MBAjevcem.
Umetniška in teoretska raziskovanja, ki bodo tudi letos predstavljena v obliki simpozijev, razstav, performansov in intervencij, bodo tudi letos prestopila prag konvencionalnega predstavljanja in zavzela celotno mesto Linz. Tako bo letošnja razstava na raznih lokacijah: v stavbi Univerze za umetnost, Pfarrplatzu in Brucknerhausu na temo Nova kulturna ekonomija, Pfarrplatz v Centru za sodobno umetnost bo razstava CyberArts zopet prikazovala nagrajene projekte z Prix Ars Electronica. Tako so nagrade Golden Nica letos pristale v rokah: Lavisa in Maciek Szczerbowskega za Madame Tutli-Putli v kategoriji računalniška animacija; skupine Music Technology Group za Reactable v kategoriji digitalna glasba; Evansove in Hansenena (HEHE) za Pollstream – Nuage Vert v kategoriji hibridnih umetnosti; Bismarcku za Image Fulgurator v kategoriji interaktivne umetnosti; neprofitni organizaciji 1kg more v kategoriji digitalnih skupnosti.
Letošnji kampus je posvečen prestižnemu tehnološkemu inštitutu Univerzi v Tokiju, kjer bo predstavljen že delujoč sistem kreativne ekonomije. Dogodkovni in koncertni del bo postregel z vrhunci kot so: elektronski glasbeni projekt Richarda Dorfmeistra in Ruperta Huberta – Tosca, avdiovizualno inštalacijo računalniškega vida Episureo – zusammenfließen avtorjev Sebastiana Neitscha in Stefana Schwabeja, Hyperwerkovo razstavo “acar2” in “Interface Cultures.” Muzej sodobne umetnosti Lentos bo letos prav posebej zanimiv, saj bo na razstavi Ecology of the Techno Mind gostil mlado umetniško sceno iz Slovenije, ki v Galeriji Kapelica, delu Zavoda K6/4. Tako se bodo predtavili naslednji avtorji: Iztok Amon, Marko Batista, skupina BridA umetnikov Tom Kersevan, Jurij Pavlica, Sendi Mango, Miha Ciglar in Nika Autor, Patricia Ando Cvetkovič, Luka Dekleva in Luka Prinčič, Stefan Doepner iz f18instituta, Tomaz Grom, Janez Janša z Aksiomo, Andrej Kamnik v sodelovanju z Markom Pihlar, Sasa J. Maechtig z Uniki, Octex, Marko Peljhan, Borut Savski, Saso Sedlaček, Irena Tomažin, Polona Tratnik, Tao G. Vrhovec Sambolec, Dunja Zupančič & Miha Turšic & Dragan Živadinov.

Več na: www.aec.at/culturaleconomy
Več o razstavi Ecology of the Techno Mind: http://www.aec.at/en/festival2008/program

Reblog this post [with Zemanta]
]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=31 0
COPY!07LJ: SHARE IS IN THE AIR! http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=30 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=30#comments Tue, 23 Oct 2007 21:37:12 +0000 kumpri http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=30 COPY flyer~ noč proste glasbe netlabel gibanja SonicSquirrel ~

Klub K4 / četrtek 25.10.2007 / 22h / 3€

COPY!07LJ je podaljšek netlabel festivala COPY!07, ki letos že drugič dogaja od 16. do 20. oktobra v Zurichu. Šerali bomo z glasbeniki, ki prihajajo iz virtualnega prostora Interneta in fizičnega prostora švicarskega, poljskega in slovenskega undergrounda, kateremu je kopija tako začetni medij in izhodiščni material, kot tudi zapovedan način distribucije. V noči proste glasbe bomo manifestirali šeranje od-pira-do-pira in svobodo kopiranja kot umetniški izraz čez vse DRM mere in brahialne pravne zatege.

Podrobneje na copy07.si

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=30 0
Zbogom zasebnost v Linzu http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=29 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=29#comments Tue, 28 Aug 2007 18:26:25 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=29 “Zbogom zasebnosti” bo v avstrijskem postindustrijskem Linzu med 5. in 11. 9 v slovo želel že osemindvajseti mednarodni festival Ars Electronica. Tema letošnjega festivala, bo raziskovala kaj pomeni enostavnost oz. kompleksnost v politiki, življenju, umetnosti in tehnologiji.

Tematski fokus festivala raziskuje današnji status zasebne in javne sfere ter njunega razmerja ter opozarja na današnjo kulturno klimo v spektr kateri se zdi vs ejavno in nič več zasebni. Opozarja na vsakdan, ki je ukleščen med strah vzbujajoče scenarije nevidnega nadzora in entuziazem s katerim s pomočjo digitalnih medijev postavljamo na oder javne osebnosti. Skozi simpozij, razstave, performanse in intervencije prdstavlja realnost razmerja med panopticonom in dovršeno osebno svobodo izražanja.
Najbolj odmeven dogodek pa bo letos vsekakor zopet podelitev mednarodnih nagrad za vrhunska dela medijske umetnosti, kjer bodo z zlatimi Nicami nagradili šest področij: V kategoriji Computer Animation / Film / VFX nagrajeni Ben Hibon z animacijo Codehunters , v kategoriji digitalne glasbe Masahiro Miwa z Reverse Simulation Music, v kategoriji Hybrid Art avstralski kolektiv Symbiotica, v kategoriji Digital Communities brazilski softver in skupnost Overmundo , v kategoriji za mlade u19 projekt VoIP-Wiki in v kategoriji Intractive Art indijski umetnik Ashok Sukumaran z interaktivnim delom Park View Hotel, ki je bil kot prototip razstavljen na festivalu HAIP v letu 2006.
animationŠtipendijo za umetnost in tehnologijo v katgoriji [THE NEXT IDEA] j prejel projekt SUN_D švicarskega avtorja Jonasa Burkija, MEDIA.ART.RESEARCH AWARD j prejela dizertacija Exe.cut[up]able statements – Poetische Kalküle und Phantasmen des selbst-ausführenden Texts, Floriana Cramerja. Letos novo nagrado za Media.Art.Research je nagrajen vrhunski team Ludwig Boltzmann Institute.

Več na: www.aec.at

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=29 0
VJ battle 2007 v Klubu K4 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=28 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=28#comments Mon, 04 Jun 2007 11:31:01 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=28 V petek, 8.6.2007 bo v Klubu VJ BATTLE 2007, državno prvenstvo v VJ-anju z dodatnim DJ programom v soorganizaciji DEKAOSa, Kluba K4 in Viluzije prireja ta VJ BATTLE- dogodek, na katerem bodo vzporejali svoje znanje in veščine ustvarjalci in umetniki na področju video arta.
Ustvarjalci, katerih izdelki so sestavni del takorekoč vsakega spodobnega partyja, se bodo v raznovrstni spremljavi znanih Slovenskih DJ-jev potegovali za kar nekaj mamljivih nagrad in naslov VJ Leta 2007, ki je glede na ekskluzivnost dogodka v štirki referenčna točka za vsakega Slovenskega VJ-ja in kogarkoli, ki ga zanima tovrstno umetniško izražanje, seveda pa tudi vsakogar, ki ga vizualni dodatek k zabavi pripelje do še večjega užitka. Kandidati se bodo pomerili pod budnim očesom strokovne komisije, svoj mnenjski delež pa bo izrazila tudi publika. Večer se bo nadaljeval pod taktirko Najboljšega VJ-ja in DJ programa z izvajalci kot OHRSTROM (anorg.net, sonicSQUIRREL / CH), Cuich (audiodevlish), Mique (moisty), Pier (rdyo), Krizs (astrodisco), Alessio Leone, Zergon (synaptic), Markoman (Illegal), Ulix (downlands), Dado (Codeep), Dulash Der DJ (Scinceofuse)

Več na: www.klubk4.org

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=28 0
postLAB v juniju // postLAB in June http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=27 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=27#comments Mon, 21 May 2007 12:19:08 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=27 asaro

V četrtek, 14. 6. 2007, bo v osrednjem prostoru Kiberpipe, z uvodnim predavanjem pospremil slovensko premiero dukumentarnega filma Love Machines, ameriški teoretik, ustvarjalec in režiser dr. Peter Asaro.
Dokumentarni film Love Machine interdisciplinarno raziskuje družbene in moralne posledice izdelovanja humanoidnih robotov, ki so dovolj sofisticirani da lahko sodelujejo v družbenih in čustvenih vlogah, ki so bila doslej rezervirana ekskluzivno in izvorno kot človeška: prijateljstvo, seks in ljubezen. Film ponudi pregled danih tehnologij, ki se razvijajo na tem področju in tistih, ki v njih iščejo dane koristi. Sooči nas z mnenji družbenih kritikov, komentatorjev in filozofov z različnih perspektiv, da bi odprl dialog o možnih posledicah teh tehnologij na človeški odnos v prihodnosti. Nabor intervjuvanih zaobjema največja imena različnih paradigem: od razvijalcev robotov (Rodney Brooks, Hans Moravec), filozofov (Daniel Dennett, Hubert Dreyfus, Manuel DeLanda), komentatorjev s področja spolnosti in culture (Carol Queen, Robert Morgan Lawrence, Lisa Palac, Ernest Green), promoterjev otroške rabe tehnologij (Joan Almon, Colleen Cordes) do podjetnikov, ki razvijajo in tržijo te produkte (Sybian, Real Doll in drugi).

Več o avtorju: http://www.news.uiuc.edu/gentips/02/11robots.html
in komentirajte na: http://imdb.com/title/tt1028550/

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=27 0
Višja reZolucija: F*ck Second Life (Take First) http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=26 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=26#comments Thu, 17 May 2007 15:30:10 +0000 kumpri http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=26 V četrtek, 17.5.2007, ob 22. uri bo v Klubu K4 že peti dogodek Višje ReZolucije, zvočni in interaktivni 3D eksperiment z naslovom F*ck Second Life (Take First).
Po zatišju cikla dogodkov zabavne avdiovizualike Višja rezolucija, so se ustvarjalci spravili nad 3D virtualna okolja tipa World of
Warcraft ali Second Life in napovedali fakof simulakru ter ustvarili svoj proto 3D svet kar na dance floru Kluba K4. F*ck Second Life je zvočni in interaktivni vizualni eksperiment v samostojnem proto 3D/video simulatorju. Dekonstrukcija skozi minimalistične in abstraktne avdiovizualne podobe prehaja v kompleksnejše in kulminira v interaktivno igro z občinstvom. Tako občinstvu podari v roke vmesnik za samostojno improvizacijo virtualnega užitka, tukaj zdaj, v First Lifeu Kluba K4.

fsl

Vizualni eksperiment: vj707 in VJ 22.

VJ 22, v RL Slavko Glamočanin, je sodeloval v demo skupini Septic, komponiral in improviziral za Plesni teater Ljubljana, bil ustanovni
član ekip Monkibo in Jungle Star Comunitee. V novejšem času deluje na področju videa, video improvizacije in VJ-janja, pri čemer uporablja lastno programsko opremo Naprava. Sodeluje pri projektih Nevena Korde in laboratorija za medijsko umetnost PostLab, samostojno pa nastopa pod vzdevkoma Logik in VJ 22. Link: www.glamocanin.net

vj707 je Borut Kumperščak, realizator multiaplikativnih živih dogodkov, vizualist in brezžični kavboj. Kot vizualec in programer je sodeloval pri številnih projektih medijske umetnosti avtorjev kot sta Marko Peljhan in Neven Korda, kot organizator pa po petih letih vodenja računalniškega centra Kiberpipa, zdaj deluje v laboratoriju za medijsko umetnost PostLab. Link: www.wirelesscowboy.org

Zvočna inštalacija + performans: Primož Bončina – laptop in elektronika. Deluje v sklopu mould 2=0, sunsetsquad kot prms. Njegovo zvočno ustvarjanje se giblje med območji abstraktne elektronike, laptop-folka ter psihadeličnega noisea. Poleg zvoka deluje na področju interaktivnih ter vizualnih medijev. Link: prms.naprava.net

Octex aka Jernej Marušič, eksperimentira z glasbeno opremo že od poznih devetdesetih, ko se je zaljubil v zvok analognega sintetizatorja. V vseh teh letih se je našel v ustvarjanju Organic Crackle in Tone EXperiments, v fuziji različnih vplivov s posenim priokusom Ljubljane. To je rezultiralo v izdajah na številnih kompilacijah, od Eletrotehnika Slavenika, kasneje Tehnike 1, s katere je en komad zainteresiral legendarnega Johna Peela, ki ga je zavrtel na BBCju. Leta 2002 je izdal prvenec Idei Lahesna pri založbi Tehnika, prav tako so njegov avtorski video za komad “Emergon” predvajale televizijske postaje kot VIVA in Onyx TV. leta 2003 je prejel nagrado Bumerang za najboljšega newcomerja in se že drugič uvrstil med deset finalistov za Radio France International Electronic Music Award. Medte, je postal eden najbolj aktivnih Slovencev v izvajanju live actov in je nastopal na tako prominentnih festivalih kot: Club Transmediale, FutureSonic, ISEA, La Batie, Nuit Blanche, Exit…

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=26 0
Pro-Am revolucija – demokratizacija ustvarjanja ali amateur chic? http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=24 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=24#comments Mon, 23 Apr 2007 12:52:55 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=24 proamsKer se je v preteklih mesecih pojavilo veliko vprašanj in nejasnosti glede pojma Pro-Ams revolucija in postLaba, bom poskušala podati definicijo povzeto po Charlesu Leadbeaterju in Paulu Millerju mislecema britanskega levičarskega think tanka Demos. V naslednjem mesecu bo na tem mestu mogoče prebrati tudi daljši tekst postLabove interpretacije in implementacije omenjenega pojava.
Konceptualni pojem profesionalni amaterji (tudi Pro-Ams ali ProAms) V osnovnem pomenu je Pro-Am kultura samo izbira življenjskega stila glede preživljanja prostega časa – razvoj odprtokodne programske opreme, kampanjo Jubilee za odpis dolga revnim deželam, longtail mediji ali naredi-sam in vrtnarjenje – vendar ima v širšem pomenu močansocialni pomen (glej Leadbeater, Miller, 2004: 70). Vzpon Pro-Am skupine pomeni kontra silo velikim korporacijam, ki so imele v devetdesetih nesporno prevlado in nadzor nad celotno družbo, po drugi strain profesijam, ki so si zagotovile monopol na določenimi področji znanj. Kot taka revolucija Pro-Am pomeni vzpodbudo oziroma nujo po deljenju znanja. Prav tako pomeni emancipacijo prostega časa – iz Baudrillardovega pasivnega potrošništva zabave v aktivno preživljanje prostega časa, ki zahteva fizični in mentalni angažma (Leadbeater, Miller, 2004: 23).

Več na: Pro-Am Blog

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=24 0
DWI.bot je prejel nagrado ACRA V8.0 >> DWI.bot received the ACRA V8.0 Award http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=20 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=20#comments Mon, 11 Dec 2006 14:45:33 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=20 robo

Na svečani podelitvi letnih nagrad festivala Roboexotica je robot simulator vožnje pod vplivom alkohola, DWI.bot prejel nagrado ACRA V8.0 (Annual Cocktail Robot Awards V8.0) v kategoriji Ostali dosežki na področju koktejl kulture.
Festival Roboexotica, ki je v tednu med 5. in 10 decembrom na Dunaju gostil robote s področja koktejl robotike iz vsega sveta, je najboljša dela v soboto, 9. decembra 2006 nagradil z nagrado ACRA V8.0. Nagrade so razdeljene v pet kategorij: robotska postrežba, mešanje koktejlov, barskki dialogi, prižiganje/kajenje cigaret in ostali dosežki na področju koktejl kulture. Nagrade so prejeli: El Espanol Borracho – Simone Davalos, The External Combustion Engine – Jacob Appelbaum, David Fine, Jonathan Moore, WERP Cigarette Thrower – Leo Peschta, Gordan Savicic, Awesome Automated Communication Generating Device – Christian Perstl, Michael Wirnsperger, Eiswurfelmorder – Rosi Weingrill, Leichtbekommlichvorverdaut (Cocktail-Cherry-Catapult-Manga-Structure), DWI.bot Mija Lorbek, Borut Kumperščak, Miloš Krajnc in nagrada po izbiri publike za Baillet de Sacacorchos (Corkscrew Ballet) – Chris Janka.

>>

The driving while intoxicated robot DWI-bot recieved an ACRA V8.0 award (Annual Cocktail Robot Awards V8.0) in the cathegory Other achievements in the sector of cocktail culture at the festival of cocktail robotic Roboexotica.
ROBOEXOTICA, the annual cocktailrobotics festival, held from 5th till 9th of December in Museumsquartier Vienna, featured the 8th Annual Cocktail Robot Awards (ACRA) on 8th of December. Trophies are awarded in five categories, among them: mixing and serving cocktails as well as lighting cigarettes and cocktail conversation. Among the winners of 2006 were: <El Espanol Borracho – Simone Davalos, The External Combustion Engine – Jacob Appelbaum, David Fine, Jonathan Moore, WERP Cigarette Thrower – Leo Peschta, Gordan Savicic, Awesome Automated Communication Generating Device – Christian Perstl, Michael Wirnsperger, Eiswurfelmorder – Rosi Weingrill, Leichtbekommlichvorverdaut (Cocktail-Cherry-Catapult-Manga-Structure), DWI.bot Mija Lorbek, Borut Kumperščak, Miloš Krajnc and Public Choice Award for Baillet de Sacacorchos (Corkscrew Ballet) – Chris Janka.

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=20 0
DWI.bot http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=9 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=9#comments Tue, 28 Nov 2006 12:42:41 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=9 DWIbot

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=9 0
DWI.bot: robot simulator vožnje pod vplivom alkohola >> DWI.bot:the post-cocktail driving while intoxicated robot http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=8 http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=8#comments Wed, 22 Nov 2006 21:53:35 +0000 Mija http://www.kiberpipa.org/postlab/?p=8 DWI

V postLABU se s porodnimi mukami rojeva DWI.bot: robot simulator vožnje pod vplivom alkohola, ki na zabaven način simulira vožnjo pod vplivom alkohola, narejen v postLAB-u – Kiberpipinem laboratoriju za medijsko umetnost.
DWI.bot je na prvi pogled zabavna izkušnja, ki simulira vožnjo domov po robotski zabavi s koktejli, s pijanim robotskim šoferjem. Groteskno plačilo za vožnjo, ki ga izvedemo v obliki alkoholne pijače, nakazuje navidezno povezavo med barskim prijateljevanjem ter razblinjanjem razosebljene hipokrizije valutne izmenjave. Na drugi strani se z robotom odpira resna diskusija o obdobju ki sledi po zaupanju v prenos odgovornosti, javni odgovornosti in etičnem dolgu tretji osebi.

Kreativci: Miloš Krajnc, Borut Kumperščak, Mija Lorbek
Posebna zahvala: Borut Savski, Daša Lakner

>>

DWI.bot: the post-cocktail driving while intoxicated robot a post-cocktail robot made by the postLAB crew of Slovenian computer and art centre Cyberpipe. DWI.bot is an amusing experience at the first glance, whilst it simulates the funny ride home with the drunk robot driver after an cocktail robots party. The grotesque rate for ride which is paid in alcoholic goods implies the seeming connection of cocktail friends and dissolution of the depersonalized hypocrisy of currency exchange. On the other hand the robot opens serious questions about the post-trust era of responsibility shifts, public responsibility and ethical debt to the second party.

Creatives: Miloš Krajnc, Borut Kumperščak, Mija Lorbek
Special thanks: Borut Savski, Daša Lakner

]]>
http://www.kiberpipa.org/postlab/?feed=rss2&p=8 0