postlab PostBlog » news

Archive for the 'news' Category

Nova kulturna ekonomija na Ars Electronici

Torek, Avgust 26th, 2008

ars electronica

Od 4. do 9. septembra 2008 bo linški festival Ars Electronica, z naslovom Nova kulturna ekonomija (angl. A New Cultural Economy), prevrednotil vrednost intelektualne lastnine in se pri tem dotaknil enega od jedrnih problemov sodobne družbe temelječe na znanju.
Tematika festivala se dotika razkoraka med svobodo informacij in avtorskim pravom, med priložnostim za velike profite in vizijo družbe temelječe na prostem znanju, ki skuša zgraditi svojo novo ekonomijo na podlagi kreativnosti in inovacije. Programski snovalci festivala menijo, da regulacija na tem področju ne sme biti prepuščena samo pravnim strokovnjakom in MBAjevcem.
Umetniška in teoretska raziskovanja, ki bodo tudi letos predstavljena v obliki simpozijev, razstav, performansov in intervencij, bodo tudi letos prestopila prag konvencionalnega predstavljanja in zavzela celotno mesto Linz. Tako bo letošnja razstava na raznih lokacijah: v stavbi Univerze za umetnost, Pfarrplatzu in Brucknerhausu na temo Nova kulturna ekonomija, Pfarrplatz v Centru za sodobno umetnost bo razstava CyberArts zopet prikazovala nagrajene projekte z Prix Ars Electronica. Tako so nagrade Golden Nica letos pristale v rokah: Lavisa in Maciek Szczerbowskega za Madame Tutli-Putli v kategoriji računalniška animacija; skupine Music Technology Group za Reactable v kategoriji digitalna glasba; Evansove in Hansenena (HEHE) za Pollstream – Nuage Vert v kategoriji hibridnih umetnosti; Bismarcku za Image Fulgurator v kategoriji interaktivne umetnosti; neprofitni organizaciji 1kg more v kategoriji digitalnih skupnosti.
Letošnji kampus je posvečen prestižnemu tehnološkemu inštitutu Univerzi v Tokiju, kjer bo predstavljen že delujoč sistem kreativne ekonomije. Dogodkovni in koncertni del bo postregel z vrhunci kot so: elektronski glasbeni projekt Richarda Dorfmeistra in Ruperta Huberta – Tosca, avdiovizualno inštalacijo računalniškega vida Episureo – zusammenfließen avtorjev Sebastiana Neitscha in Stefana Schwabeja, Hyperwerkovo razstavo “acar2” in “Interface Cultures.” Muzej sodobne umetnosti Lentos bo letos prav posebej zanimiv, saj bo na razstavi Ecology of the Techno Mind gostil mlado umetniško sceno iz Slovenije, ki v Galeriji Kapelica, delu Zavoda K6/4. Tako se bodo predtavili naslednji avtorji: Iztok Amon, Marko Batista, skupina BridA umetnikov Tom Kersevan, Jurij Pavlica, Sendi Mango, Miha Ciglar in Nika Autor, Patricia Ando Cvetkovič, Luka Dekleva in Luka Prinčič, Stefan Doepner iz f18instituta, Tomaz Grom, Janez Janša z Aksiomo, Andrej Kamnik v sodelovanju z Markom Pihlar, Sasa J. Maechtig z Uniki, Octex, Marko Peljhan, Borut Savski, Saso Sedlaček, Irena Tomažin, Polona Tratnik, Tao G. Vrhovec Sambolec, Dunja Zupančič & Miha Turšic & Dragan Živadinov.

Več na: www.aec.at/culturaleconomy
Več o razstavi Ecology of the Techno Mind: http://www.aec.at/en/festival2008/program

Reblog this post [with Zemanta]

COPY!07LJ: SHARE IS IN THE AIR!

Torek, Oktober 23rd, 2007

COPY flyer~ noč proste glasbe netlabel gibanja SonicSquirrel ~

Klub K4 / četrtek 25.10.2007 / 22h / 3€

COPY!07LJ je podaljšek netlabel festivala COPY!07, ki letos že drugič dogaja od 16. do 20. oktobra v Zurichu. Šerali bomo z glasbeniki, ki prihajajo iz virtualnega prostora Interneta in fizičnega prostora švicarskega, poljskega in slovenskega undergrounda, kateremu je kopija tako začetni medij in izhodiščni material, kot tudi zapovedan način distribucije. V noči proste glasbe bomo manifestirali šeranje od-pira-do-pira in svobodo kopiranja kot umetniški izraz čez vse DRM mere in brahialne pravne zatege.

Podrobneje na copy07.si

Zbogom zasebnost v Linzu

Torek, Avgust 28th, 2007

“Zbogom zasebnosti” bo v avstrijskem postindustrijskem Linzu med 5. in 11. 9 v slovo želel že osemindvajseti mednarodni festival Ars Electronica. Tema letošnjega festivala, bo raziskovala kaj pomeni enostavnost oz. kompleksnost v politiki, življenju, umetnosti in tehnologiji.

Tematski fokus festivala raziskuje današnji status zasebne in javne sfere ter njunega razmerja ter opozarja na današnjo kulturno klimo v spektr kateri se zdi vs ejavno in nič več zasebni. Opozarja na vsakdan, ki je ukleščen med strah vzbujajoče scenarije nevidnega nadzora in entuziazem s katerim s pomočjo digitalnih medijev postavljamo na oder javne osebnosti. Skozi simpozij, razstave, performanse in intervencije prdstavlja realnost razmerja med panopticonom in dovršeno osebno svobodo izražanja.
Najbolj odmeven dogodek pa bo letos vsekakor zopet podelitev mednarodnih nagrad za vrhunska dela medijske umetnosti, kjer bodo z zlatimi Nicami nagradili šest področij: V kategoriji Computer Animation / Film / VFX nagrajeni Ben Hibon z animacijo Codehunters , v kategoriji digitalne glasbe Masahiro Miwa z Reverse Simulation Music, v kategoriji Hybrid Art avstralski kolektiv Symbiotica, v kategoriji Digital Communities brazilski softver in skupnost Overmundo , v kategoriji za mlade u19 projekt VoIP-Wiki in v kategoriji Intractive Art indijski umetnik Ashok Sukumaran z interaktivnim delom Park View Hotel, ki je bil kot prototip razstavljen na festivalu HAIP v letu 2006.
animationŠtipendijo za umetnost in tehnologijo v katgoriji [THE NEXT IDEA] j prejel projekt SUN_D švicarskega avtorja Jonasa Burkija, MEDIA.ART.RESEARCH AWARD j prejela dizertacija Exe.cut[up]able statements – Poetische Kalküle und Phantasmen des selbst-ausführenden Texts, Floriana Cramerja. Letos novo nagrado za Media.Art.Research je nagrajen vrhunski team Ludwig Boltzmann Institute.

Več na: www.aec.at

VJ battle 2007 v Klubu K4

Ponedeljek, Junij 4th, 2007

V petek, 8.6.2007 bo v Klubu VJ BATTLE 2007, državno prvenstvo v VJ-anju z dodatnim DJ programom v soorganizaciji DEKAOSa, Kluba K4 in Viluzije prireja ta VJ BATTLE- dogodek, na katerem bodo vzporejali svoje znanje in veščine ustvarjalci in umetniki na področju video arta.
Ustvarjalci, katerih izdelki so sestavni del takorekoč vsakega spodobnega partyja, se bodo v raznovrstni spremljavi znanih Slovenskih DJ-jev potegovali za kar nekaj mamljivih nagrad in naslov VJ Leta 2007, ki je glede na ekskluzivnost dogodka v štirki referenčna točka za vsakega Slovenskega VJ-ja in kogarkoli, ki ga zanima tovrstno umetniško izražanje, seveda pa tudi vsakogar, ki ga vizualni dodatek k zabavi pripelje do še večjega užitka. Kandidati se bodo pomerili pod budnim očesom strokovne komisije, svoj mnenjski delež pa bo izrazila tudi publika. Večer se bo nadaljeval pod taktirko Najboljšega VJ-ja in DJ programa z izvajalci kot OHRSTROM (anorg.net, sonicSQUIRREL / CH), Cuich (audiodevlish), Mique (moisty), Pier (rdyo), Krizs (astrodisco), Alessio Leone, Zergon (synaptic), Markoman (Illegal), Ulix (downlands), Dado (Codeep), Dulash Der DJ (Scinceofuse)

Več na: www.klubk4.org

postLAB v juniju // postLAB in June

Ponedeljek, Maj 21st, 2007

asaro

V četrtek, 14. 6. 2007, bo v osrednjem prostoru Kiberpipe, z uvodnim predavanjem pospremil slovensko premiero dukumentarnega filma Love Machines, ameriški teoretik, ustvarjalec in režiser dr. Peter Asaro.
Dokumentarni film Love Machine interdisciplinarno raziskuje družbene in moralne posledice izdelovanja humanoidnih robotov, ki so dovolj sofisticirani da lahko sodelujejo v družbenih in čustvenih vlogah, ki so bila doslej rezervirana ekskluzivno in izvorno kot človeška: prijateljstvo, seks in ljubezen. Film ponudi pregled danih tehnologij, ki se razvijajo na tem področju in tistih, ki v njih iščejo dane koristi. Sooči nas z mnenji družbenih kritikov, komentatorjev in filozofov z različnih perspektiv, da bi odprl dialog o možnih posledicah teh tehnologij na človeški odnos v prihodnosti. Nabor intervjuvanih zaobjema največja imena različnih paradigem: od razvijalcev robotov (Rodney Brooks, Hans Moravec), filozofov (Daniel Dennett, Hubert Dreyfus, Manuel DeLanda), komentatorjev s področja spolnosti in culture (Carol Queen, Robert Morgan Lawrence, Lisa Palac, Ernest Green), promoterjev otroške rabe tehnologij (Joan Almon, Colleen Cordes) do podjetnikov, ki razvijajo in tržijo te produkte (Sybian, Real Doll in drugi).

Več o avtorju: http://www.news.uiuc.edu/gentips/02/11robots.html
in komentirajte na: http://imdb.com/title/tt1028550/

DWI.bot je prejel nagrado ACRA V8.0 >> DWI.bot received the ACRA V8.0 Award

Ponedeljek, December 11th, 2006

robo

Na svečani podelitvi letnih nagrad festivala Roboexotica je robot simulator vožnje pod vplivom alkohola, DWI.bot prejel nagrado ACRA V8.0 (Annual Cocktail Robot Awards V8.0) v kategoriji Ostali dosežki na področju koktejl kulture.
Festival Roboexotica, ki je v tednu med 5. in 10 decembrom na Dunaju gostil robote s področja koktejl robotike iz vsega sveta, je najboljša dela v soboto, 9. decembra 2006 nagradil z nagrado ACRA V8.0. Nagrade so razdeljene v pet kategorij: robotska postrežba, mešanje koktejlov, barskki dialogi, prižiganje/kajenje cigaret in ostali dosežki na področju koktejl kulture. Nagrade so prejeli: El Espanol Borracho – Simone Davalos, The External Combustion Engine – Jacob Appelbaum, David Fine, Jonathan Moore, WERP Cigarette Thrower – Leo Peschta, Gordan Savicic, Awesome Automated Communication Generating Device – Christian Perstl, Michael Wirnsperger, Eiswurfelmorder – Rosi Weingrill, Leichtbekommlichvorverdaut (Cocktail-Cherry-Catapult-Manga-Structure), DWI.bot Mija Lorbek, Borut Kumperščak, Miloš Krajnc in nagrada po izbiri publike za Baillet de Sacacorchos (Corkscrew Ballet) – Chris Janka.

>>

The driving while intoxicated robot DWI-bot recieved an ACRA V8.0 award (Annual Cocktail Robot Awards V8.0) in the cathegory Other achievements in the sector of cocktail culture at the festival of cocktail robotic Roboexotica.
ROBOEXOTICA, the annual cocktailrobotics festival, held from 5th till 9th of December in Museumsquartier Vienna, featured the 8th Annual Cocktail Robot Awards (ACRA) on 8th of December. Trophies are awarded in five categories, among them: mixing and serving cocktails as well as lighting cigarettes and cocktail conversation. Among the winners of 2006 were: <El Espanol Borracho – Simone Davalos, The External Combustion Engine – Jacob Appelbaum, David Fine, Jonathan Moore, WERP Cigarette Thrower – Leo Peschta, Gordan Savicic, Awesome Automated Communication Generating Device – Christian Perstl, Michael Wirnsperger, Eiswurfelmorder – Rosi Weingrill, Leichtbekommlichvorverdaut (Cocktail-Cherry-Catapult-Manga-Structure), DWI.bot Mija Lorbek, Borut Kumperščak, Miloš Krajnc and Public Choice Award for Baillet de Sacacorchos (Corkscrew Ballet) – Chris Janka.

postLAB v novembru >> postLAB in November

Torek, November 7th, 2006

postlabnov

V virtualnem in fizičnem prostoru postLABa se v času najlepšega jesenskega meseca gradi POSTkoktejl.bot, kolažira se pipaCast oktober in gosti rezidenčni ustvarjalec Matevž Leskovšek s skupino Err0r.
postLAB v novembru razvija zabavnega simulacijskega robota s katerim se bo predstavil na avstrijskem festivalu zabavne robotike roboexotica na Dunaju v začetku decembra. Robot spada v kategorjo POSTkoktejl.bota in se v embrionalni fazi imenuje drunkDriver. Organizatorji roboexotice menijo, da je vlogi koktejl robotike kot kazalniku stopnje integracije tehnoloških inovacij v človeškem življenjskem prostoru, posvečenih premalo razprav. Prav tako se še ni ovrednotilo vedno pogostejšega pojava radikalnega hedonizma v komunikaciji med človekom in strojem. Roboexotika je poskus, ki naj bi zapolnil to praznino kot mikromehanična sprememba paradigme v svetu brezmejnega kapitala.
S standardno hitrostjo nastaja druga sezona pipaCasta v oktobrski izdaji, ki bo z bogatim kiberpipinim dogajanjem od otvoritve do festivala HAIP nakrmila RSS. Prvo sezono pipaCastov si lahko ogledate tukaj.
Matevž Leskovšek bo s pomočjo kreativne skupine Err0r v novembru v postLABu razvijal interaktivno zvočno inštalacijo Dih glasbe. Izhodiščna točka projekta ‘Vsa glasba je že v nas samih’ pred obiskovalca postavi glasbeni sistem, ki se v realnem času odziva na njegovo dihanje – njegov ritem in globino. Skozi najbolj primaren način, torej z dihanjem, obiskovalec ustvarja glasbo – s tem pa se spremeni tudi zaznava same glasbe – zvoki niso več interpretirani strogo analitično, temveč skozi odziv telesa. Senzor dihanja upošteva dva parametra: ritem dihanja narekuje ritem glasbe, globina diha pa v glasbi bogati aranžma in ustvarja zvočno podobo. S celotnim programom in navodili za izdelavo senzorja, ki so na voljo tukaj , vas avtorji tudi vabijo k postavljanju svojega sistema!

postLAB v oktobru >> postLAB in October

Torek, November 7th, 2006

HAIP
postLAB v oktobru aktivno sodeluje pri organizaciji multimedijskega festivala odprtih tehnologij HAIP 06, ki se bo odvijal med 17.-21.10.06 na več prizoriščih: v Kiberpipi, Klubu K4, kavarni Metropol, bivši knjigarni Transtroemer, v bivši tovarni Rog, na Gospodarskem razstavišču v okviru Študentske Arene in na Železniški postaji Ljubljana.
Festival HAIP bo tokrat potekal drugič (prvi festival se je zgodil junija 2004) in bo predstavil intermedijske umetnostne oblike, izhajajoče iz rabe odprtih tehnologij. Program bo sestavljen iz pestrega nabora dogodkov, kjer se bodo predstavili številni domači in tuji obetajoči in uveljavljeni umetniki in kreativci, usmerjeni v intermedijske umetniške prakse, podprte z odprtimi standardi. Osrednja tema letošnjega festivala bodo odprti pristopi k tehnologijam in kreativnosti skozi mreženje, dela pa bodo predstavljena v obliki razstave, instalacij, delavnic, performansov, predavanj in predstavitev, seveda pa vseh pet dni ne bo manjkalo druženja in zabave!
.
Več o festivalu na http://www.kiberpipa.org/~haip06/