31.05.2012, 20h – Detour (1945)

DETOUR

(1945) 67′

režija: Edgar G. Ulmer
igrajo: Tom Neal, Ann Savage, Claudia Drake, Edmund MacDonald.

Newyorški pianist Al Roberts (Tom Neal) se poda na avtoštop proti Kaliforniji, da bi se pridružil bivši punci Sue (Claudia Drake). Ko njegov štop Charles (Edmund MacDonald) nepričakovano umre, se Al odloči prevzeti njegovo identiteto, saj se boji, da bi ga obtožili umora, če bi šel na policijo. Znebi se trupla in na bencinski postaji pobere štoparko Vero (Ann Savage), ki pa je pokojnika poznala in se odloči Ala izsiljevati.

Režiser Edgar G. Ulmer je debitiral s filmom Menschen am Sonntag (1930), ki ga je režiral še s štirimi drugimi, s katerimi je nato emigriral v Hollywood. Kasneje je delal na manjših produkcijah, saj si po njegovih besedah ni želel biti del velike hollywoodske industrije.

Detour je ena izmed nekonvencionalnih klasik film noira; posnet je bil brez budgeta. S svojo fotografijo, ki jo dopolnjuje cinični voice over razkriva zgodbo skozi flash backe. Nejasna morala likov, še posebej štoparke Vere kriči pokvarjenost. Vendar pa, če pokvarjenci v gansterskih filmih vedo, da so pokvarjeni, je lik iz film noira prepričan, da je zapadel v kriminal, ker ga je v to prisililo življenje. ‘Fate sticks out a foot and trips you,’ nam pove glavni junak.

Film, o katerem še vedno teče beseda med zbiralci in ljubitelji žanra.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=jkwETw6mZ6k

 

Film bo v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi.

Vstop prost! Vabljeni!


About this entry