15.03.2012, 20h – Turkish Star Wars (1982)

Kino Film’šteka, četrtek 15.3. 2012, ob 20h v kinodvorani Kiberpipe

Tokrat boste na Film’šteki spoznali, kaj pomeni “The Dark Side of the Force”! In to po turško!

Dünyayi Kurtaran Adam aka. TURKISH STAR WARS
(1982), 90min
Režija: Çetin Inanç
Igrajo: Cüneyt Arkin, Aytekin Akkaya, Füsun Uçar, Hüseyin Peyda, Necla Fide

Prihajajoči četrtek bo obarvan v rdečo barvo z belim polmesecem in zvezdo. Verjetno ste uganili – na sporedu bo turška kinematografija! Ampak, da ne bo pomote, na mizi ne bodo dobrote mojstrov turškega filma. Nasprotno, gostili se bomo s filmskimi pomijami vprašljivega izvora in vrednosti. Če vas tovrstni odmik od srebrnih banketov, kristalnega stekla in rdečih preprog zanima, dobrodošli na krov! Osebno boste priča razburljivemu popotovanju skozi senzorični pekel.

“TURKISH STAR WARS” (1982) je film, ki je na novo definiral izraz plagiatorstvo. Film, ki brez trohlice milosti okupira vaše vizualno slušne receptorje, jih postavi pred zid in rešeta po njih z vsem vizualno zvočnim arzenalom, ki si ga sploh lahko zamislite! Paraliziral bo vaše motorične sposobnosti, vam prepovedal avtonomijo možganskih funkcij, široko odprl usta in vas popeljal na “verjetno” najbolj divjo kinematografsko izkušnjo vašega življenja.

Večina bralcev tega teksta se verjetno zaveda dejstva, da je modus operandi zahodne kinematografije (beri: ameriške) že najmanj sto let “import-alter-export” ideoloških in kulturnih idej, ki se z ostalimi invazivnimi sredstvi zahodne civilizacije podajajo v boj za prestol svetovne nadvlade. Skrbno načrtovani izid tega početja je (med drugim) asimilacija zahodnih idej in vrednot v jedro nezahodnih družb. In pobožna želja zahoda? Ukoreninjenje teh idej v zavest slehernega rezidenta “civiliziranega” in “neciviliziranega” sveta. Tudi Turki na tej točki niso bili izjema in so dobili svoj obrok hamburgerjev ter kokakole. Zanimiv pa je način, kako so uspeli v popularno kinematografijo vpeti ta ideološko kulturni vpliv zahoda in ga prikrojiti po svoje, ne da bi z njim v celoti nadomestili svojo mitologijo in folkloro. Če pri vsem skupaj upoštevamo še turško žilico za trgovino, na drugi strani pa pomanjkanje sredstev, znanja, dobrega okusa in konciznosti, dobimo ven shizofreni kolaž kiča, kontrastov, sposojenih super junakov, ukradene glasbe in posnetkov ter goro “premium” zabave za gledalca.

Skratka… “Star Wars meets Baklava”! Neprecenljivo gradivo za mazohistično orientirane filmske odvisnike.

Pa dober tek…

Vstop prost!
Vabljeni!
(Film ima angleške podnapise.)

+ BONUS! Pred projekcijo bomo ob 19.30 zavrteli kratek dokumentarec o turški ”POP” kinematografiji, ki bo omogočil vsem, ki se še nikoli niste spotaknili ob njo, površinski prelet le te in predstavitev glavnih atributov tega čarobnega obdobja v zgodovini turškega filma.


About this entry