filmsteka
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /etc/wordpress/wp-config.php:11) in /usr/share/wordpress/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Film'šteka http://www.kiberpipa.org/filmsteka Proste filmske projekcije Sat, 09 Jun 2012 19:16:59 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 14.06.2012, 20h – Patriot (1998) http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=390 http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=390#comments Sat, 09 Jun 2012 19:14:13 +0000 admin http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=390 Kino Film’šteka , četrtek 14.6 2012, ob 20h, kinodvorana Kiberpipe

Bliža se zadnja projekcija letošnje sezone. In kaj je boljši zaključek kot izbrskati nekaj iz domače žanrske zakladnice.

PATRIOT
1998, 82′
Režija: Tugo Štiglic
Igrajo:  Roman Končar, Branko Završan, Tanja Dimitrievska

Filmska zgodba pripoveduje o sodobnem času, ko Slovenija v občutljivem obdobju geopolitične prerazporeditve sveta vstopa v evropske politične in vojaške integracije. Vsi niso naklonjeni načrtom novonastale države. NATO pripravlja globalni načrt zaščite srednjeevropskega območja, zato v Sloveniji postavi letalski obrambni center, ki dobi ime Rodoljub. Ta sistem skuša uničiti mednarodna teroristična organizacija, ki grozi tudi z uničenjem jedrske elektrarne v Krškem.

(vir: http://24ur.com/novice/slovenija/slovesna-predpremiera-slovenskega-filma-patriot.html)

Zdi se, kot da je večina slovenskih filmov pozabljenih filmov. Glede na splošno famo okoli »slovenskega filma« je slednji stavek dvoumen, ki se ga lahko vzame kot »Uh, še dobro, da sem pozabil na ta film« ali pa »Uh, sploh prvič slišim za ta film«. Ker ko človek končno spozna, da se je v devetdesetih naredilo veliko filmov, za katere nihče ali pa so redki slišali, nihče ne more reči, da Slovenci nimamo filma. Ali pa da Slovenci v žanru ne premoremo več od socialnih dram in komedij. Film Patriot, režiserja Tuga Štiglica, najbolj znanega po svoji mladinski duologiji Poletje v školjki 1 in 2,  je slovenski akcijski politični triler. Kakšen je, še ne vem, nisem ga videl. Edino, kar vem, je, da mu kritiki niso bili najbolj naklonjeni. Miha Mazzini mu je takrat namenil zelo sarkastičen članek, v katerem je iskal pozitivne aspekte njegovih napak. (http://www.mihamazzini.com/slonadom/dom31.htm)  Iztok Gartner je pisal, da se je zavzemal, da bi posnel parodijo nanj, itd. (http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/04/15/recenzije-operacija-cartier-morana-carmen-v-leru-patriot-socializacija-bika/) Vse se sliši, kot da gre za jedrsko katastrofo od filma (pun intended), vendar dejstvo je, da se tudi tako rojevajo kultni filmi. In čas je, dragi gledalci in gledalke, da zberemo pogum in si kot nova generacija filmskih patriotov ogledamo redko in pozabljeno izjemo slovenskega žanrskega filma. Kdo si pa ne bi želel za spremembo v našem filmu videti, kako terorist z raketometom razsuje avto.

Slovenija ima film!

Vstop prost!
Vabljeni!

Film je v slovenščini in bo predvajan z dovoljenjem avtorjev.

]]>
http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?feed=rss2&p=390 0
31.05.2012, 20h – Detour (1945) http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=384 http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=384#comments Sun, 27 May 2012 16:08:09 +0000 admin http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=384 DETOUR

(1945) 67′

režija: Edgar G. Ulmer
igrajo: Tom Neal, Ann Savage, Claudia Drake, Edmund MacDonald.

Newyorški pianist Al Roberts (Tom Neal) se poda na avtoštop proti Kaliforniji, da bi se pridružil bivši punci Sue (Claudia Drake). Ko njegov štop Charles (Edmund MacDonald) nepričakovano umre, se Al odloči prevzeti njegovo identiteto, saj se boji, da bi ga obtožili umora, če bi šel na policijo. Znebi se trupla in na bencinski postaji pobere štoparko Vero (Ann Savage), ki pa je pokojnika poznala in se odloči Ala izsiljevati.

Režiser Edgar G. Ulmer je debitiral s filmom Menschen am Sonntag (1930), ki ga je režiral še s štirimi drugimi, s katerimi je nato emigriral v Hollywood. Kasneje je delal na manjših produkcijah, saj si po njegovih besedah ni želel biti del velike hollywoodske industrije.

Detour je ena izmed nekonvencionalnih klasik film noira; posnet je bil brez budgeta. S svojo fotografijo, ki jo dopolnjuje cinični voice over razkriva zgodbo skozi flash backe. Nejasna morala likov, še posebej štoparke Vere kriči pokvarjenost. Vendar pa, če pokvarjenci v gansterskih filmih vedo, da so pokvarjeni, je lik iz film noira prepričan, da je zapadel v kriminal, ker ga je v to prisililo življenje. ‘Fate sticks out a foot and trips you,’ nam pove glavni junak.

Film, o katerem še vedno teče beseda med zbiralci in ljubitelji žanra.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=jkwETw6mZ6k

 

Film bo v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi.

Vstop prost! Vabljeni!

]]>
http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?feed=rss2&p=384 0
17.05.2012, 20h – Glen or Glenda (1953) http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=373 http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=373#comments Sun, 13 May 2012 09:26:28 +0000 admin http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=373 Kino Film’šteka, četrtek 17.maj, ob 20h v Kiberpipini kinodvorani

>>He Loved Women So Much, He Dared To Dress Like One!<<
GLEN OR GLENDA
(1953)  65′
Scenarij in režija: Ed Wood
Igrajo: Daniel Davis (Ed Wood) , Dolores Fuller, Bela Lugosi, Lyle Talbot, Conrad Brooks

Po odkritju trupla transvestita dr. Alton (Timothy Farrell) pripoveduje dve zgodbi; prva je o Glenu (Ed Wood), ki obožuje ženske obleke in se vanje tudi rad oblači. Te skrivnosti še ne pozna njegova zaročenka (Dolores Fuller), ki pa opaža izginjanje svojih oblačil iz omare. Glen medtem ne ve, kako naj izbranki pokaže svojo ženstveno plat. Druga, krajša zgodba pa opisuje Alana (“Tommy” Haynes), ki si po bojevanju v drugi svetovni vojni želi operacijsko spremeniti spol in končno postati Anne.

Tokrat si bomo ogledali semi-avtobiografsko delo kultnega Edwarda Wooda Jr., ki je svojo pravo slavo doživel šele po svoji smrti, ko so ga okronali za najslabšega režiserja vseh časov. V Glen or Glenda, ki je mimogrede eden najljubših filmov Davida Lyncha, igra glavno vlogo cross-dresserja Glena kar Ed Wood sam (pod psevdonimom Daniela Davisa), saj je, tako kot njegov transvestitski lik, čutil zadovoljstvo ob oblačenju v ženska oblačila. Vlogo zaročenke je dodelil Dolores Fuller, svojemu takratnemu dekletu, ki pa kljub temi filma takrat ni vedela za partnerjeve navade oblačenja. Ed Woodov film pa ne bi bil popoln, če v njem ne bi nastopal še znani Bela Lugosi. Ta, poleg glavnega naratorja, skorajda nepovezano s potekom zgodb, komentira dogajanje.

Film je v angleškem jeziku brez podnapisov.
Vstop je prost!
Vabljeni!

Teaser: http://www.youtube.com/watch?v=8b_zIy97FyE

]]>
http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?feed=rss2&p=373 0
19.04.2012, 20h – Plaga Zombie (1997) http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=369 http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=369#comments Fri, 13 Apr 2012 21:07:58 +0000 admin http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?p=369 Kino Film’šteka, četrtek 19.04.2012, ob 20h, v kinodvorani Kiberpipe

V Film’Šteko prihajajo zombiji! V španščini!
PLAGA ZOMBIE

(1997), 70′
Režija: Hernán Sáez in Pablo Parés
Scenarij: Pablo Parés, Sebastián “Berta” Muñiz in Hernán Sáez
Igrajo: Sebastián “Berta” Muñiz, Pablo Parés, Hernán Sáez, Walter Cornás

Argentinska produkcijska hiša Farsa Producciones nam je dovolila predvajati svoj prvi film Plaga Zombie (1997), ki je nastal za samo 300 ameriških dolarjev, a je vseeno postal kultni film ter spodbudil številne nove neodvisne argentinske režiserje.

»Mika Taylorja s terase njegovega prijatelja Billa Johnsona ugrabi NLP. Čez nekaj ur se Mike vrne, toda v njem se je nekaj spremenilo. Njegovo telo začne postopoma mutirati; postane zombi, žejen krvi. Bill se bo moral zdaj boriti proti svojemu najboljšemu prijatelju… in še stotini zombijev!«

Film, ki je bil posnet z domačo kamero med julijem leta 1996 in novembrom 1997, s posebnimi učinki, narejenimi iz plastelina in barvila za torte, ter s smešnim proračunom, danes velja za glavni eksponent argentinskega fantastičnega filma. Plaga Zombie ni bil samo prvi argentinski film o živih mrtvecih, ampak neodvisna produkcija petih prijateljev, ki je pokazala, da se s trudom in veliko ur dela lahko naredi nekaj dobrega. Farsa Producciones je kmalu postala profesionalna, toda še vedno dela avtorske projekte in je danes ena najpomembnejših argentinskih neodvisnih produkcijskih hiš, saj imajo za sabo že 117 kratkih filmov, 84 videospotov in 9 celovečercev.

Film je v španskem jeziku in bo predvajan z angleškimi podnapisi.
Vstop prost!

]]>
http://www.kiberpipa.org/filmsteka/?feed=rss2&p=369 0