# ----
e r r 0 r
ASCII VideoWall
teorije
Metamorfoze Mimezis
Love.mp3
Regresija vsakdana
Kiberpipa
Let žerjavov
Avtobiografija diskografija
Short Circuit TV
5. U3
JoyStick
Oscilacije
Pufination
System Cassio:pia
Izložba v delu
Ojdipus
Pogled
Srbečica
povezave
Med Dafno in Niobo
skupina
Traffiquarium
Decoupage
zakaj
projekti
Kontaminator
Popotovanje
Vrt Vozlišč
Cross/Hibrid
Galerija
Nevron
Dih glasbe
začetek » Srbečica

Jakob Leben: Srbečica (interaktivna instalacija)

Elektronsko zvočno bitje navzven kaže le ogromno množico visečih tipalk, če jih zanihamo, pa sprožimo zvočni odziv bitja. Toda ono živi pestro digitalno življenje in se na interakcijo ne odziva vedno enako - ima svoja digitalna razpoloženja in se oglaša po svoji muhavosti. Veliko število tipalk in prepleteno medsebojno učinkovanje dražljajev, ki pritekajo skozi tipalke, naredi iz tega sistema nekaj drugega kot običajen glasbeni inštrument. Kdor rokuje z njim, vpliva na zvok le posredno: sproža množico dražljajev, iz kombinacije katerih se v digitalnih možganih bitja zgradi vedno drugačna virtualna struktura, ki pomeni podobno kot kakšno človeško razpoloženje, in šele to je prevedeno v zvok. Tu se dogaja pogovor med človekom in elektronskim bitjem v vedno znova drugačnem jeziku, igra s spremenljivimi pravili ali igranje na kameleonski inštrument.

Jakob Leben, rojen 1984 v Zadru, na Hrvaškem. Srednjo šolo zaključil na Gimnaziji Koper, vzporedno pa še na Srednji glasbeni šoli Koper, končal študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Že nekaj let se ukvarja z elektronsko glasbo, svojo skladbo ima izdano tudi na kompilaciji Elektrofolp 2007, ustvarjal je tudi z glasbo v sožitju s poezijo Anje Bajde. Kot akter in soustvarjalec je sodeloval pri predstavah Regresija vsakdana in Krivda spomina, ter bil soavtor instalacije Pufi I z Robertino Šebjanič.

[english]